Viața după moarte: Cum poate AI-ul să ne țină conectați cu cei dragi

19.12.2024
Viața după moarte: Cum poate AI-ul să ne țină conectați cu cei dragi
Sursa foto: Life's Echo

O nouă companie cu sediul în Marea Britanie vine cu un concept inedit care ne permite să păstrăm amintirea celor dragi într-un format interactiv, folosind inteligența artificială.

Pe numele ei Life’s Echo, compania promite să transforme modul în care ne amintim de cei care nu mai sunt printre noi, oferind o experiență care până recent părea desprinsă din filmele SF.

Cum funcționează

Procesul început de compania englezească este unul complex, dar profund personal.

Totul începe cu o serie de cinci interviuri foarte detaliate. Fiecare dintre acestea durează 45 de minute și este realizat de o interviatoare virtuală pe care o cheamă Sarah.

Acest sistem AI pune peste 1000 de întrebări despre copilărie, familie, carieră și toate momentele importante din viață care ne-au format ca oameni.

Conversațiile sunt apoi procesate pentru a crea o reprezentare digitală completă a persoanei, inclusiv vocea și modul în care se exprimă.

Echo

Rezultatul final se numește „Echo” și este o versiune digitală care poate purta conversații naturale cu membrii familiei rămași în urmă.

Spre exemplu, nepoții ar putea întreba despre diverse momente din trecut, iar sistemul ar răspunde folosind exact vocea și stilul bunicii, bazându-se pe informațiile ce au fost strânse în timpul interviurilor.

O arhiva digitală pentru generațiile viitoare

Ruth Endacott, CEO-ul companiei, subliniază următorul fapt: după trei generații, majoritatea informațiilor despre existența noastră dispar.

Mulți dintre noi știm foarte puține despre străbunicii noștri, iar Life’s Echo își propune să schimbe acest lucru, oferind un mod de a păstra vie memoria și experiențele personale pentru descendenții îndepărtați.

Servicii personalizate

Life’s Echo oferă si posibilitatea de a crea o autobiografie personalizată pentru funeralii sau chiar un discurs funerar rostit de vocea persoanei decedate.

Sistemul poate genera și un scenariu complet pentru ceremonia de înmormântare, bazat pe preferințele și dorințele exprimate în timpul interviurilor.

Întrebări și dileme

Deși impresionantă, tehnologia aceasta ridică numeroase întrebări.

De exemplu, momentan nu este clar dacă interacțiunea cu o versiune digitală a unei persoane dragi ajută procesul de vindecare emoțională sau, dimpotrivă, împiedică acceptarea pierderii.

Există și aspecte practice de luat în considerare, cum ar fi modul în care explicăm copiilor acest concept sau cine controlează aceste „ecouri digitale” după decesul persoanei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult