Viitorul OpenAI sub semnul întrebării: 12 luni până la faliment?

29.07.2024
Viitorul OpenAI sub semnul întrebării: 12 luni până la faliment?

Recent, americanii de la The Information, publicație axată pe tehnologie, informații și mass-media, afirmă că Sam Altman, creatorul ChatGPT, ar putea fi în pragul falimentului. OpenAI funcționează la capacitate maximă: 290.000 din cele 350.000 de servere sunt dedicate ChatGPT.

Jurnaliștii de la The Information afirmă că falimentul iminent s-ar putea produce în mai puțin de 12 luni. Conform raportului publicat de ei, OpenAI ar putea înregistra pierderi de până la 5 miliarde de dolari în 2024. Astfel, compania ar putea avea nevoie de o nouă rundă de finanțare cât mai repede.

OpenAI: Ce sume cheltuie Altman cu ChatGPT

Altman cheltuie până la 700.000 de dolari pe zi pentru a menține popularul motor de căutare bazat pe AI în funcțiune. Având în vedere că ChatGPT devine din ce în ce mai avansat pe zi ce trece, este foarte probabil ca această sumă să tot crească.

Mai mult, se pare că OpenAI intenționează să cheltuie niște sume colosale în viitorul apropiat. Se vehiculează 1,5 miliarde de dolari pentru cheltuielile cu personalul și 7 miliarde pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială.

Veniturile OpenAI nu acoperă costurile operaționale

Chiar dacă Microsoft oferă companiei acces redus la serviciile Azure, modelele AI fac progrese într-un ritm mult prea alert. OpenAI ar urma să aibă probleme financiare serioase dacă nu fac rost de finanțare cât mai repede. Venitul total anual înregistrat este în jur de 3,5-4,5 miliarde de dolari, în principal datorită GPT-4, care i-a ajutat mult pe partea financiară. Compania este evaluată la 80 de miliarde de dolari, deci venitul nu acoperă costurile operaționale.

Nu se știe deocamdată dacă OpenAI va găsi o sursă alternativă de venit sau va primi finanțare suplimentară. Până atunci, Sam Altman este complet concentrat pe inteligența artificială generală, sau AGI. Aceasta este o formă ipotetică de AI care are potențialul de a îndeplini aceleași sarcini intelectuale pe care le putem face noi. AGI ar avea capacitatea de a înțelege și de a raționa în mai multe domenii: logica, limbajul, chiar și emoțiile.

Sursa: Windows Central

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult