YouTube nu se lasă bătuți. Platforma vrea să integreze muzica generată de AI cu orice preț

27.06.2024
YouTube nu se lasă bătuți. Platforma vrea să integreze muzica generată de AI cu orice preț

YouTube încearcă să încheie acorduri cu marile case de discuri pentru a-și extinde capacitățile în domeniul muzicii generate de AI. Platforma adoptă o abordare precaută, în contextul în care alte companii AI se confruntă cu procese din partea artiștilor și a caselor de discuri care-i reprezintă.

YouTube și AI

Anul trecut, YouTube a lansat o funcție de AI generativă care produce muzică în stilul unor artiști celebri. Pe numele ei Dream Track, respectiva funcție a fost susținută de doar 10 artiști în faza de testare. YouTube vrea să extindă acest concept prin obținerea de licențe de la cele mai în vogă case de discuri.

Faza pe negocieri

Platforma oferă sume mari de bani pentru a convinge Warner Records, Sony Music Entertainment și Universal Music Group să licențieze melodiile lor pentru a antrena instrumentele AI ale YouTube. Deși platforma a declarat că nu intenționează să extindă Dream Track, aceasta discută, în prezent, cu casele de discuri pentru diverse alte experimente.

Ce zice industria muzicală

YouTube nu va avea o sarcină ușoară în a-i convinge pe artiști și casele de discuri să accepte aceste acorduri. Sony Music a avertizat deja companiile AI împotriva utilizării neautorizate a conținutului său. UMG a fost dispusă să-și retragă temporar întregul catalog muzical de pe TikTok pentru că nu exista o protecție adecvată împotriva muzicii generate de AI. Acest lucru însă a dus la întreruperea negocierilor de licențiere.

Faza pe procese

Udio și Suno sunt două dintre cele mai mari companii de muzică AI generativă. Asociația Industriei de Înregistrări din America – RIAA – le-a dat recent în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor. Casele de discuri susțin că rezultatele produse de acestea au fost obținute prin „copiere neautorizată la scară largă a înregistrărilor sonore”. Ca urmare, RIAA a cerut despăgubiri de până la 150.000 de dolari pentru fiecare încălcare.

În ciuda provocărilor și a rezistenței din partea industriei muzicale, YouTube nu se lasă bătut. Rămâne de văzut dacă marile case de discuri vor accepta aceste acorduri și cum va evolua peisajul muzical în era inteligenței artificiale.

Sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult