Zvon: OpenAI lucrează la GPT-5. Data lansării și ce știe să facă noua versiune

25.06.2024
Zvon: OpenAI lucrează la GPT-5. Data lansării și ce știe să facă noua versiune

OpenAI au vești bune: GPT-5 e în lucru. Noul model se vrea a fi următorul pas pe care compania vrea să-l facă în construirea primei AGI, sau Inteligență Generală Artificială, din lume. GPT-5 va fi capabil să ofere o gamă variată de sarcini cognitive cu o acuratețe la nivel uman, lăsând modelele vechi cu mult în urmă.

Ce va ști să facă GPT-5

Noul model GPT-5 va fi înzestrat cu o bază de cunoștințe și mai generoasă decât oferă în prezent rivalii celor de la OpenAI. De asemenea, noua versiune va oferi competențe de raționament avansate, abilități impresionante de creare de conținut, dar și o procesare a limbajului natural mult îmbunătățită.

Mira Murati, Chief Technology Officer la OpenAI, a subliniat recent diferențele de capabilitate dintre vechea și noua versiune. Conform acesteia, GPT-3 avea nivelul de inteligență al unui copil mic. Spre deosebire de acesta, GPT-5 va oferi un nivel superior de inteligență, comparabil cu cel al unui doctorand.

Când va fi lansat GPT-5

OpenAI a lansat GPT-4 și ChatGPT pe 14 martie anul trecut. Chiar dacă OpenAI nu are încă o dată oficială pentru lansarea GPT-5, zvonurile spun că noul model ar putea apărea încă de la sfârșitul anului 2024.

Disponibilitate

ChatGPT oferă GPT-3.5, 4 și 4o gratuit. Dacă un utilizator optează pentru un abonament ChatGPT Plus, limitele de rate disponibile cresc pentru cel mai nou model GPT-4o. Momentan nu se știe dacă versiunea GPT-5 va fi disponibilă pentru utilizatorii gratuiti atunci când va fi lansată în mod oficial. Cine știe, s-ar putea să avem o surpriză și să ne bucurăm și de Bing Chat odată cu GPT-5.

GPT-5 și AGI

Inteligența Generală Artificială este noua frontieră pe care mulți așteptăm s-o atingem în timpul vieților noastre. Sam Altman, CEO OpenAI, estimează că AGI are o șansă de 50% să devină realitate până în 2029. Alte voci sunt și mai încrezătoare: Inteligența Generală Artificială ar putea apărea chiar mai devreme. Și când o va face, există șanse mari ca GPT-5 s-o integreze. Rămâne de văzut.

Sursa: Digital Trends

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult