13 funcţii de laborator
Înainte de toate, aşa cum scrie în tab-ul Tabs de care am amintit mai sus, aceste funcţii sunt încă în teste. Aşadar atenţie, dacă ceva se întâmplă (Gmail nu mai funcţionează corespunzător sau deloc), poţi accesa acest link pentru a reseta setările. Voi lua cele 13 funcţii testate în ordinea în care sunt afişate în tabul Labs din Gmail.
Quick Links
Gândeşte-te la Quick Links ca la funcţia Bookmarks din Firefox, Opera sau Favorites din Internet Explorer. Aşa cum în aceste browsere poţi adăuga un link către un site, cu Quick Links, în Gmail, poţi adăuga un link către un anumit mesaj.
Avantajul constă în faptul că Quick Links este o căsuţă poziţionată sub Labels şi acolo vei găsi oricând link-ul către un mesaj important pe care l-ai adăugat la Quick Links. Astfel, vei putea accesa imediat mail-ul respectiv, indiferent de label-ul sau directorul în care te afli.
Superstars
Nu, dacă activezi această funcţie nu vei deveni dintr-o dată un superstar. În schimb, vei avea mai multe "stele" la dispoziţie. Gmail îţi pune la dispoziţie, ca modalitate suplimentară de sortare a mesajelor, sistemul Starred. Adică poţi atribui o steluţă unui mesaj pe care vrei să-l accesezi rapid mai târziu. La fel cum în Outlook ai steguleţele pentru Follow Up.
Acest Superstars nu face decât să aducă mai multe simboluri: steluţe de culori diferite, semnul exclamării, semnul întrebării etc. Opţiunile acestei funcţii le vei găsi după activare în tab-ul General de la Settings. Aici ai două rânduri: steluţe active şi steluţe inactive. Ordinea steluţelor active determină simbolul care va fi aplicat. Practic, când apeşi o dată steluţa din dreptul mesajelor vei aplica primul simbol din lista desteluţe active. Pentru a aplica a treilea simbol din lista respectivă, va trebui să apeşi de trei ori.
Pictures in chat
Fucţionalitatea acestei opţiuni reiese foarte clar din denumire: imagini pentru chat (Google Talk, versiunea integrată în Gmail). În fereastra în care vorbeşti cu cineva ar trebui să fie afişată şi imaginea pe care persoana respectivă şi-aales-o. Deocamdată, în contul meu, această opţiune nu pare să funcţioneze şi oricum nu este foarte interesantă.
Fixed width font
La fel de auto explicativ este şi numele acestei funcţii. Cu Fixed width font activată, poţi da reply la mail cu font de dimensiune fixă, fără formatări.