Background
Ideea Google nu a rasarit din senin. A inceput odata cu achizitia companiei Android in iulie 2005. Start-up-ul american este specializat in crearea de soft pentru telefonul mobil, iar cifra cu care a fost cumparat a ramas un mister.
Incepe lupta
Un sistem de operare gratuit ar scadea preturile telefoanelor mobile. „Exista 2,5 miliarde de utilizatori de telefoane mobile in lume. Adica dublul numarului de utilizatori ai internetului prin cablu la ora actuala. E o motivatie destul de buna pentru Google", spune Ken Dulaney, vicepresedinte al departamentului de mobile computing al Gartner intr-un interviu pentru news.com. Pe piata aplicatiilor si sistemelor de operare exista insa doi mari competitori: Symbian si Windows Mobile, sistemul dezvoltat de Microsoft. Symbian nu o duce deloc rau si a anuntat in primavara ca s-au vandut in toata lumea 18,7 mil. smartphone-uri cu sistemul lor de operare, ajungand la un total de 145 de milioane. Nici Microsoft nu se da batut si pregateste in primavara lui 2008 lansarea unui nou sistem de operare pentru telefoanele mobile sub numele de cod Photon. Sandeep Aggarwal, analist al Oppenheimer & Co. prezice ca in trei ani de la aparitia Android, Google va castiga anual 4,8 mld. USD din afacerea asta. „Anul acesta, aproape o data la trei luni a existat o initiativa de lansare a unui sistem de operare Linux pentru telefoanele mobile. Este ca guturaiul. Apare din cand in cand si pe urma ne intoarcem iar la treaba. Nu vom participa la acest lucru. Noi dezvoltam platforma noastra si ne concentram pentru a o implementa pe piata telefoanelor mobile din ce in ce mai agresiv", spune John Forsyth, vicepresedinte pe probleme de strategie al Symbian, intr-un interviu pentru BBC News.
Ce spun specialistii?
„Nu stim inca daca este un eveniment sustinut de industrie sau o capcana a Google pentru a-i determina pe dezvoltatori sa creeze software pentru ei. Daca chiar este open source, iar producatorii de mobile il vor adopta, va fi un moment important care va schimba industria", spune Dan Olschwang, seful JumpTap, intr-un interviu pentru news.com. JumpTap este concurentul Google la capitolul de reclame online. „Abordarea open source a Google este in antiteza fata de cum privesc lumea operatorii de telefonie mobila. Acestia sunt reticenti in a separa un echipament de serviciile pe care le ofera. Sunt de asemenea reticenti in a accepta ca alte aplicatii sa ruleze in reteaua lor proprietara", spune Tim Hanlon, vicepresedinte al Denuo, ramura de consultanta a agentiei de publicitate Publicis Groupe, intr-un interviu pentru news.com.
Intra pe internet?
Una dintre premisele succesului Google este ca utilizatorii telefoanelor care vor functiona pe platforma Android sa intre cu usurinta pe internet. Aici intervine problema cu unii operatori, pentru ca nu te lasa sa te plimbi de capul tau pe web, ci te tin prizonier pe un portal care promoveaza propriile servicii. Lipsa unor intelegeri cu cei mai mari operatori de telefonie din lume poate fi o problema destul de mare. La cata secretosenie este insa in ograda Google nu ar fi imposibil ca gigantul sa intre si in afacere ca operator de telefonie, mai ales odata cu iminenta dezvoltare a tehnologiei de comunicatii mobile WiMAX, cu costuri reduse de implementare.
Prieteni si dusmani?
Succesul celebrului Apple iPhone nu a fost pus pe seama tehnologiilor incorporate. E un mobil EDGE cu o camera digitala banala, cu rezolutia de 2MP. iPhone a cucerit mai ales prin interfata foarte prietenoasa cu utilizatorul. Asta spera sa faca si Google cu Android, dand libertate absoluta utilizatorilor de a-si alege aplicatiile preferate. Aici intervine insa un conflict de interese. Eric Schmidt, CEO-ul Google, este in acelasi timp si membru in consiliul director al Apple si probabil chiar cunoaste planurile de viitor ale companiei lui Steve Jobs in legatura cu iPhone. Intrebati de Cnet.com, oficialii Apple nu au comentat despre problema directorului, dar au punctat faptul ca Google va ramane un partener important. Pus in fata aceleiasi dileme, Eric Schmidt a spus ca ramane un utilizator fericit al lui iPhone, dar ca Android-ul va genera o alta experienta de utilizare a telefonului.
La inchiderea editiei
Google a anuntat organizarea unui concurs pentru cei mai talentati developeri care vor crea aplicatii pentru Android, iar premiile sunt in valoare totala de 10 mil. USD. Intr-o prima faza, primii 50 de developeri care vor prezenta aplicatii interesante vor primi fiecare cate 25.000 USD. Apoi, dintre cei alesi, zece vor primi premii de 275.000 USD si alti zece cate 100.000 USD.
Asadar, in ciuda tuturor zvonurilor, gigantul Google nu creeaza un telefon, ci pune la cale, impreuna cu alte 33 de companii din industria telecom si a telefoniei mobile, un intreg sistem de operare si aplicatii pentru telefoane. S-au unit sub numele de Open Handset Alliance, iar proiectul lor comun se numeste Android.
Alianta celor puternici
Operatori de telefonie mobila printre care T-Mobile, Sprint, KDDI si NTT DoCoMo, producatori de telefoane precum Samsung, LG, Motorola si HTC, producatorii de cipuri Intel, NVIDIA, SiRF (GPS) si Qualcomm si companii de software precum eBay, toate s-au adunat la chemarea Google de a crea o alianta care sa lucreze pe baza unei platforme open source la orice aplicatie posibila pentru telefonul mobil. Poate numai Google putea sa stranga atatea companii puternice in jurul unei idei comune, dar nu au venit totusi toti. Printre marii absenti sunt Vodafone, cel mai mare operator telecom, Orange, Verizon si Nokia, care detine locul fruntas in lume la productia de telefoane. „Participarea Nokia nu este exclusa. Daca vom considera ca este in beneficiul nostru, ne vom gandi sa participam", a declarat Kari Tuutti, purtator de cuvant al diviziei multimedia a Nokia.
Ce spune alianta?
„Acest parteneriat va dezlantui potentialul tehnologiei mobile pentru miliarde de oameni din toata lumea. Anuntul de azi este cu mult mai ambitios decat orice „Google Phone" speculat de presa in ultimul timp. Viziunea noastra este ca aceasta platforma puternica va fi instalata pe mii de modele diferite de telefoane", spune Eric Schmidt, CEO al Google. „In viitor, din ce in ce mai multi oameni vor intra pe internet de pe telefonul mobil. Vedem initiativa ca pe o ocazie de a demonstra lumii intregi puterea pietei eBay indiferent de locul in care se afla sau ce echipament utilizeaza", spune Andre Haddad, SVP Products, eBay. „De vreme ce telefonul mobil devine un adevarat computer, experienta utilizatorului devine extrem de importanta. NVIDIA va lucra cu Open Handset Alliance pentru a imbunatati si accelera includerea de continut multimedia in dispozitivele bazate pe platforma Android", spune Michael Rayfield, manager al departamentului de tehnologie mobila al NVIDIA.
Ce vor sa faca?
Open Handset Alliance urmareste sa creeze o intreaga suita de aplicatii open source pentru telefonul mobil, sub numele de cod Android. Partea cea mai interesanta e ca toate aceste softuri vor fi compatibile si disponibile pe un sistem de operare Linux, comun pentru toate telefoanele (cel putin pe cele ale producatorilor care vor sa-l utilizeze). Sistemul de operare este gratuit si, dupa declaratiile aliantei, mult mai putin pretentios decat altele la cerintele tehnice ale telefonului pe care ruleaza. Cu alte cuvinte, nu vei avea nevoie musai de un computer multimedia portabil precum cele din seria N de la Nokia ca sa te joci cu sistemul de operare si softurile dezvoltate pentru acesta.
Care vor fi aplicatiile?
Orice resursa tehnica a unui telefon (ecran tactil, camera foto, receptor GPS etc.) poate fi exploatata pentru a crea aplicatii care sa le puna in valoare. De pilda, daca unui developer software i se nazare ca ar fi interesant sa faca un soft cu care telefonul sa calculeze automat masura unui pantof dupa ce-i faci poza cu mobilul, atunci poate face acest lucru. Daca si tie ti se pare interesanta, o descarci si o instalezi pe telefon. O aplicatie mult mai interesanta ar fi ca mobilele inzestrate cu GPS sa-si impartaseasca unul altuia coordonatele locatiei. Un soft care ar incorpora aceasta functie intr-o aplicatie de socializare online ar avea probabil de castigat. Imagineaza-ti ca astfel ai putea sti in orice moment unde se afla prietenii tai si sa va intalniti eventual fara chiar sa vorbiti inainte.
Cand vom vedea minunea?
Alianta spune ca primele mobile inzestrate cu Android vor fi lansate incepand cu a doua jumatate a lui 2008. Pana atunci, dezvoltatorii software vor lucra frenetic la tot soiul de aplicatii, avand la dispozitie inca din 12 noiembrie softurile necesare.