Luna aceasta, operatorii de telefonie din România au făcut pasul către o nouă şi importantă provocare: furnizarea de servicii de Internet mobil de mare viteză, prin infrastructura 4G (LTE).
În urma licitaţiei organizate de ANCOM (Autoritatea Natională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii), operatorii Orange, Vodafone, Cosmote, RCS-RDS şi 2k Telecom au achiziţionat licenţe pentru lărgirea spectrului de frecvenţă în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz şi 2600 MHz.
Începând de luna viitoare şi pe tot parcursul anului viitor, operatorii vor îmbogăţi ofertele cu dispozitive capabile să se conecteze la reţeaua 4G.
Iată aşadar o veste bună pentru utilizatorii de Internet mobil interesaţi să navigheze cu viteze comparabile cu cele oferite de Internetul fix.
Până să vorbim însă despre potenţialele avantaje / dezavantaje, dar şi despre dispozitivele 4G pe care le aşteptăm în magazine, cred că o explicaţie pe înţelesul tuturor legat de ce presupune o reţea 4G este mai mult decât necesară, căci numărul utilizatorilor mobili care sunt confuzi sau nu ştiu nimic despre tehnologie este fără îndoială mai mare decât cel al cunoscătorilor.
4G: WiMAX şi LTE
Una dintre confuziile create de reţelele 4G este asocierea cu tehnologiile LTE şi WiMAX. Ca să fie clar, 4G reprezintă standardul, iar LTE şi WiMAX sunt printre primele şi totodată cele mai cunoscute tehnologii care au aderat la acest standard.
Concret, sunt „candidaţi” care trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe pentru a putea fi integraţi sub spectrul 4G.
În momentul de faţă, la 4G aspiră o mulţime de astfel de tehnologii (vezi lista aici), dar nu toate satisfac pe deplin cerinţele impuse de infrastructură. Ca o previziune, în viitor cele mai mari şanse de impunere le are LTE Advanced, o versiune îmbunătăţită a tehnologiei LTE.
Tehnologia LTE este răspândită în Europa şi în Statele Unite. În Coreea de Sud este folosit Mobile WiMAX care oferă utilizatorilor de dispozitive 4G viteze de până la 128 Mbit/s la download şi 56 Mbit/s la upload.
În România a fost adoptat standardul LTE. Acesta presupune viteze de download de până la 100 Mbit/s şi upload de maximum 50 Mbit/s.
Cei mai mulţi operatori preferă să brand-uiască standardul utilizat (LTE, WiMAX), sub denumirea generică de 4G. Nu trebuie să ne mirăm dacă vom vedea totuşi anumite oferte în care să fie specificată denumirea originală a standardului. Într-un fel ar fi mai bine, deoarece putem căuta caracteristicile exacte ale acestuia şi vom şti la ce să ne aşteptăm.
Avantaje şi dezavantaje ale reţelelor 4G în România
Ca orice lucru aflat la început, conexiunea 4G în România presupune, pe lângă avantaje, şi o serie de dezavantaje. Să începem însă cu aspectele pozitive.
Avantaje
În primul rând, viteza cu care vom naviga wireless pe Internet este net superioară celei disponibile prin 3G/HSDPA şi chiar prin Wi-Fi. Lăţimea de bandă de până la 100 Mbps ne va oferi un acces la Internet mai rapid ca niciodată. Concret, cu un dispozitiv 4G, putem downloada conţinut cu până la 12.5 MB/s.
Această lăţime de bandă se va mări pe măsură ce tehnologia LTE va evolua, ajungând într-o fază următoare la 176 Mbps, iar apoi la peste 200 Mbps.Ericsson a demonstrat potenţialul imens al acestei tehnologii, reuşind cu ajutorul unor antene mobile să atingă viteze de download de până la 954 Mbps!
4G-ul nu se rezumă doar la a naviga rapid şi de a descărca rapid fişiere de pe Internet. Viteza mare presupune şi posibilitatea de a accesa conţinut TV de înaltă definiţie (prin streaming video) sau de a participa la jocuri complexe în multiplayer.
Prezenţa infrastructurii 4G va atrage dispozitive de top pe care operatorii le vor include în oferte la preţuri atractive, în condiţiile în care desigur optăm pentru un contract.
Dezavantaje
Într-o primă fază, cea mai mare neplăcere a noastră legată de 4G va fi acoperirea slabă. Cel mai probabil, vom fi limitaţi la Bucureşti şi la câteva zone importante din ţară şi acelea urbane.
Tot la început, operatorii au anunţat că nu vom avea decât posibilitatea de a achiziţiona modemuri 4G, pe care să le conectăm la laptop. Smartphone-urile şi tabletele 4G vor mai întârzia puţin.
Nu în ultimul rând, preţurile pentru abonamentele de date 4G vor fi destul de piperate. Ne aşteptăm la pachete de cel puţin 30 de Euro pentru un abonament cu trafic nelimitat, dar cu limitare de viteză după depăşirea unui anumit prag de trafic.
Operatori şi planuri tarifare
Planurile tarifare exacte le vom afla începând de luna viitoare, când Vodafone va anunţa oficial oferta 4G pe piaţa din România.
Orange va dezvălui oferta 4G până la finele anului, iar Cosmote o va face în prima parte a lui 2013.
Un alt competitor care a achiziţionat licenţe pentru furnizarea de servicii 4G este RCS-RDS.
Cel mai nou jucător de pe piaţa din România este 2K Telecom. Acesta a achiziţionat licenţe 4G şi este interesant de urmărit ce ofertă va lansa şi cui se va adresa.
Vom reveni cu amănunte în momentul în care operatorii vor dezvălui ofertele concrete.
Ce telefoane 4G aşteptăm în magazine
Lansarea serviciilor 4G pe piaţa din România va aduce cât de curând o serie de dispozitive interesante. Unele dintre ele vor putea fi achiziţionate înainte de apariţia ofertelor 4G la operatori. Iată câteva dintre ele:
Concluzie
Apariţia serviciilor 4G este un pas logic în evoluţia comunicaţiilor la nivel global şi implicit în România. Chiar dacă într-o primă fază ofertele se vor adresa mai degrabă oamenilor de afaceri, este de aşteptat ca în maximum doi ani preţurile să scadă şi să devină accesibile pentru o bună parte din consumatori. Să ne aducem aminte că şi 3G-ul a fost la început un serviciu „exclusivist”, dar apoi a devenit ceva cât se poate de firesc şi de accesibil pentru majoritatea utilizatorilor.