5 reguli esenţiale pentru mai puţin spam

18.10.2007
5 reguli esenţiale pentru mai puţin spam
Nu înrăutăţii situaţia

3. Nu afişa imaginile din mesajele nesolicitate

Spamerii sunt, în general, nişte tipi inteligenţi, care folosesc diverse trucuri pentru a-şi atinge scopul. Unul dintre acestea este includerea în e-mail-urile pe care le trimit a unor imagini stocate pe servere externe. Când tu deschizi mesajul primit, imaginea se încarcă de pe serverul respectiv. Astfel, spamerul află că adresa pe care a trimis este validă şi că cineva o verifică. Ce va urma este evident: un val şi mai mare de mesaje nesolicitate.

De aceea, este recomandat să nu afişezi imaginile din mesaje care provin de la adrese necunoascute sau de care eşti sigur că sunt spam. Clienţii de e-mail, atât de desktop (Outlook, Thunderbird, The Bat etc.), cât şi web based (Yahoo!, Gmail etc.) blochează în mod implicit aceste imagini. Treaba ta este să te asiguri că mesajele pentru care optezi să afişezi imaginile provin din surse sigure. Altfel dai undă verde la mai mult spam.

4. Nu da click pe link-uri

Din aceleaşi motive ca în cazul regulii 3, spamerii includ link-uri în mesajele pe care le trimit. Sunt două tipuri de link-uri: cele care ar trebui să ducă la o pagină Web legată de informaţiile din e-mail şi cele de unsubscribe . Spamerii pun în mesajele pe care le trimit, în partea de jos, o secţiune de dezabonare, întocmai ca newletterele obişnuite. Asta, pentru a-i păcăli pe cei suficient de creduli pentru a da click.

Dacă vei da click pe link-ul de dezabonare, nu numai că nu vei reuşi să te dezabonezi, dar vei confirma spamerului că ai deschis mesajele primite. Iar acesta te va bombarda şi mai tare cu mesaje.

spam link

5. Nu da reply şi nu folosi auto-respondere

Ştiu că este frustrant să primeşti tone de spam, dar să dai reply pentru a-i spune spamerului părerea ta despre mama lui nu este cea mai inteligentă soluţie. Va şti că mesajele trimise de el au fost primite şi, la fel ca la regulile 3 şi 4, nu va ezita să îţi trimită şi mai mult spam.

O idee la fel de proastă este folosirea funcţiei de răspundere automată (auto-responder). Mulţi utilizatori apelează la această funcţie pe perioada concediului, pentru a-i înştiinţa pe cei care le trimit mesaje că sunt plecaţi. Pe spammer nu-l interesează dacă eşti în concediu sau nu, pentru el acel mesaj trimis de auto-responder este, din nou, o confirmare că mesajele lui au ajuns la tine.

Am păstrat pentru final vestea proastă: nu vei scăpa niciodată de spam. La ora actuală nu există nicio regulă magică sau un filtru impecabil care să te scutească în procent de 100% de spam. Aceste reguli au scopul de a reduce numărul de mesaje nesolicitate pe care le primeşti. Chiar şi cel mai bun filtru pe care eu îl ştiu, cel de la Gmail, mai scapă din când în cândcăte un spam în Inbox. Acesta este Internetul de care suntem dependenţi, cu calităţile şi defectele lui.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News