Ideea din spatele noului serviciu Deepfake Audio este cât se poate de simplă: ca vedetă, nu poți fi deranjat să participi la un eveniment anume sau crearea unui clip publicitar, dar poți sa-ți licențiezi vocea pentru cine e interesat.
Dacă până acum, tehnologia Deepfake s-a limitat mai ales la falsificarea clipurilor video, atribuind identitatea cuiva unor fapte sau evenimente cu care aceasta nu a avut nimic de-a face. De acum, falsul poate merge până la capăt, atribuind unui clip Deepfake bine realizat și coloana sonoră potrivită, care reproduce în tocmai timbrul vocii presupusului protagonist. Totul se face cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială.
Apărând drept furnizorul unei soluții software perfect legitime, Veritone – dezvoltatorul aflat în spatele primului sistem de operare din lume dezvoltat exclusiv pentru sisteme de inteligență artificială, aiWare, a lansat o platformă numită Marvel.ai. Fără legătură directă cu studioul de cinema de același nume, platforma livrează creatorilor de conținut și celebrități o modalitate pentru generarea de clipuri audio deepfake, înlocuind vocea din spatele microfonului cu cea a altei persoane.
Spre exemplu, poți folosi tehnologia Marvel.ai pentru a dubla vocile actorilor dintr-un film blockbuster în alte limbi de circulație internațională, astfel încât selectarea unei coloane sonore alternative să nu te lase cu vocea unui traducător oarecare, păstrând intactă experiența cinematică originală.
Prezentarea Veritone sugerează că vedetele media își pot închiria vocea spre generarea de producții audio, obținând venituri după același model sub care cântăreții monetizează melodiile create. Totul, fără a păși măcar într-un studio de înregistrare, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun pentru o vedetă extrem de ocupată. Potrivit dezvoltatorului Veritone, Marvel.ai poate genera coloane audio complet sintetice, care sună exact ca și cum ar fi rostite direct de protagonist. Printre exemplele propuse se numără cărțile audio, dublarea de tip voice-over și conținutul localizat.
Cu un control complet asupra propriei voci și modul în care este folosită, orice influencer, personalitate sau celebritate poate fi literalmente în mai multe locuri simultan”, a declarat Veritone într- un comunicat de presă. ”Tehnologia deschide opțiuni pentru o prezență media imposibil de atins din punct de vedere uman, în urmă cu puțin timp”. O vedetă aflată în plină ascensiune poate participa la un număr practic nelimitat de proiecte în mod simultan, fără ca timpul disponibil și locația fiecărui eveniment să constituie o problemă.
Procesul, cunoscut și sub numele de clonare vocală, apelează la inteligență artificială și algoritmi de învățare automată pentru a reproduce vocea cuiva pe baza unei serii de eșantioane audio. Platforma Marvel.ai funcționează în sine ca o piață unde clienții pot trimite cereri de utilizare a unui anumit model de voce pentru conținut generat automat și un instrument de autoservire care se aseamănă cu o banală interfață text-to-speech, permițând utilizatorilor să aleagă dintr-un catalog de voci pre-generate pentru generarea unui clip audio personalizat.