Wikipedia are acum un sunet reprezentativ, sau „un logo sonor”, așa cum a anunțat organizația Wikimedia Foundation pe site-ul său oficial. Ce este un logo sonor? Ei bine, acesta este sunetul care apare într-o reclamă alături de logo-ul unei organizații. Cele mai celebre logo sonore apar de obicei înaintea unor producții video, precum filme și seriale sau chiar jocuri video. Printre cele mai reprezentative astfel de sunete putem regăsi logo-ul HBO, logo-ul sistemelor de sunet THX, logo-ul SEGA, sau logo-ul Netflix, iar recent și YouTube a adăugat un sunet de acest gen la pornirea aplicației de smart TV.
Logoul sonor al Wikipedia se numește „Sound of All Human Knowledge” (sunetul întregii cunoașteri omenești) și a fost ales în urma unui concurs. Câștigătorul a fost sunetul produs de Thaddeus Osborne, iar cei care au ales sunetul pe baza voturilor au fost membri ai comunității Wikimedia, dintre contribuitorii voluntari ai site-ului. Osborne este un inginer în domeniul nuclear din SUA, care produce muzică în timpul liber.
„Sunetul cunoașterii omenești” este format astfel dintr-un colaj audio care include sunetele de pagini răsfoite ale unei cărți, sunete de taste de pe o tastatură și un sunet sintetizat care le îmbină armonios. La o durată de doar patru secunde, acest sunet reprezintă perfect Wikipedia, care este o enciclopedie online, care include informații atât din cărți, cât și din diverse alte surse digitale, iar sunetele de tastatură reprezintă și faptul că oricine poate contribui la îmbogățirea informațiilor site-ului.
Așa sună logo Wikipedia:
„Înscrierea lui Thaddeus capturează curiozitatea și bucuria pe care Wikipedia și alte proiecte Wikimedia le creează pentru milioane de oameni din toată lumea. Suntem onorați de contribuția sa către mișcarea de cunoaștere gratuită și suntem recunoscători comitetului și votanților pentru alegerea unui sunet care reprezintă extraordinar cunoașterea gratuită.” A declarat Zack McCune, Director of Brand la Wikimedia Foundation.
Câștigătorul, Thaddeus Osborne, nu va rămâne însă doar cu recunoștința celor de la Wikimedia, ci câștigă și un premiu de 2.500 de dolari, alături de o călătorie către un studio profesional de înregistrări, unde va reînregistra sunetul. Alți 10 membri din clasament vor primi produse promoționale care reprezintă concursul pentru logo-ul sonor Wikimedia.
După înregistrare, Wikimedia va lucra pentru a integra sunetul Wikipedia în asistenți vocali și în alte produse și servicii, care să ajute la identificarea enciclopediei, chiar și în cazul persoanelor cu dizabilități, sau în conținut audio.
sursa: Wikimedia