Teoretic, tehnologia dezvoltată de Aalyria ar putea facilita conexiuni de mare viteză la distanțe mult mai mari, către roboții marțieni sau sonde de explorare trimise către planete îndepărtate din sistemul solar.
Însă pentru comunicații terestre, sateliții Aalyria vor putea livra internet broadband în locații izolate și către „ține” în mișcare, cum sunt avioanele de pasageri, la viteze de până la 1.6TB/sec.
„Putem susține rețele urbane de mare viteză și operațiuni globale de rețea unificată și putem ajuta la conectarea următoarelor trei miliarde de oameni”, a declarat Chris Taylor, CEO al Aalyria. „Putem face asta astăzi – și la scară”.
Cele două tehnologii pe care Aalyria le oferă sunt Spacetime și Tightbeam. Spacetime este o platformă software care gestionează rețele de stații terestre, avioane, sateliți, rețele urbane și alte sisteme pentru a optimiza legăturile antenelor pe uscat, pe mare și în aer. Tightbeam este o „tehnologie avansată de optică în spațiu liber, coerentă”, care folosește lasere pentru a transmite date prin atmosferă și în diferite contiții meteo la „de 100-1.000 de ori viteza tehnologiilor disponibil în prezent”.
Potrivit companiei, proiectul este deja într-un stadiu avansat de pregătire, rămânând între șase și nouă luni până ce sistemul va deveni funcțional. Cert este că Aalyria se bucură de sprijin direct din partea guvernului SUA, compania câștigând un contract de 8 milioane dolari, adăugând la finanțarea inițială asigurată de Google.
Noua companie de telecomunicații spațiale beneficiază de ani de cercetare și dezvoltare, serviciile sale apărând ca o extensie a rețelei Starlink, urmând să furnizeze internet de mare viteză oriunde lume. Spre deosebire de Starlink, serviciile oferite de Aalyria sunt mai degrabă adresate clienților business (ex. companii aeriene) și clienți din cadrul guvernului SUA sau ai țărilor partenere (ex. NASA, ESA, operațiuni militare). Fiind vorba de conexiuni cu fascicul laser foarte îngust, comunicațiile astfel realizate sunt nu doar rapide, ci și foarte bine protejate împotriva interceptării directe. Totodată, conexiunile realizate prin tehnologie laser sunt complet imune la echipamentele convenționale de bruiaj, fiind îndeosebi folositoare pe câmpul de luptă.