Accesul la Internet ar putea fi blocat total sau limitat şi monitorizat de către stat, prin intermediul furnizorilor de Internet, dacă proiectul de lege intitulat “Telecom Packet” va fi adoptat de Parlamentul European, până la data de 3 septembrie 2008.
Scopul declarat al legii propuse de Comisia Europeană vizează reformarea sectorului telecomunicaţiilor. Pachetul Telecom cuprinde mai multe amendamente care vin să avantajeze serviciile telefoniei mobile, dar în acelaşi timp, aduc atingere unui principiu fundamental al utilizării internetului, şi anume libertatea.
În acest sens, cele mai controversate amendamente dau dreptul guvernelor să decidă ce programe pot sau nu pot fi folosite pe Internet pe teritoriul fiecărei ţări, de la interzicerea aplicaţiilor specializate pe file-sharing sau download de torrente şi până la interzicerea utilizării browser-elor (cunoscut fiind faptul că şi aşa se pot descărca materiale protejate de copyright) sau chiar restricţionarea totală a accesului la Internet. La trei abateri, furnizorul de Internet (ISP-ul) este obligat să nu mai permită accesul online. Nu se specifică însă perioada de restricţie a accesului la Internet sau dacă se impun şi alte sancţiuni.
Organizaţiile pentru apărarea dreptului la intimitate au început să protesteze. Ei susţin că viitoarea lege încalcă dreptul la intimitate, iar firmele care oferă acces la Internet devin „câini de pază” pentru drepturile de autor. Prin omologarea acestei legi s-ar încălca nu doar dreptul la intimitatea utilizatorului de internet, ci şi cel la liberă exprimare.
„Problema pe care vrea să o rezolve Parlamentul European este cea a încălcării repetate a drepturilor de autor. În Europa acest drept este o chestiune foarte importantă, vitală chiar, nu ca şi în Romania, unde a copia articole, cărţi sau programe, deşi incriminate ca fapte, nu impresionează pe nimeni” – Sergiu Bogdan, şeful catedrei de Drept Penal din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, specialist în infracţiuni informatice.