Deşi are deja o lungă istorie, disputa dintre Statele Unite şi Huawei s-a manifestat până acum mai mult prin declaraţii politice şi mai puţin pe acuzaţii directe. Guvernul American susţine că Huawei reprezintă un risc de securitate la adresa Statelor Unite iar China nega acuzaţiile, până acum.
Potrivit declaraţiilor oferite oficiali americani pentru publicaţia Wall Street Journal, Huawei deţine de peste 10 ani capabilităţi pentru accesare clandestină a reţelelor de comunicaţii mobile din lumea întreagă, folosind elemente backdoor strecurate în echipamente de comunicaţii vândute în lumea întreagă.
„Avem dovezi că Huawei are capacitatea secretă de a accesa informaţii personale şi sensibile în sistemele pe care le administrează şi le vinde în întreaga lume”, a declarat consilierul pentru securitate naţională Robert O’Brien. Oficialii nu au oferit detalii concrete, cum ar fi lista ţărilor aparent afectate de problemă, dar au spus că problemele au apărut pentru prima dată în echipamente 4G.
Potrivit declaraţiilor, companiile de telecomunicaţii sunt obligate prin lege să prevadă modalităţi pentru ca forţele de ordine să poată accesa reţelele lor. Dar în cazul Huawei, capabilitatea de a accesa reţelele a fost adăugată la nivel de hardware, fără ştirea operatorului telecom care foloseşte echipamentele respective.
Confirmate pentru Wall Street Journal şi de oficiali ai altor trei naţiuni, informaţiile au fost ţinute secrete de Statele Unite până la sfârşitul anului 2019, când detalii incriminante la adresa Huawei au fost comunicate Germaniei şi Marii Britanii.
„Respingem categoric aceste ultime afirmaţii. Din nou, acuzaţiile fără fundament sunt repetate fără a furniza niciun fel de dovezi concrete „, au declarat oficialii Huawei.
„Folosirea interfeţei de interceptare legală este strict reglementată şi accesibilă doar personalului certificat al operatorilor de reţele. Niciun angajat Huawei nu are voie să acceseze reţeaua fără aprobarea explicită a operatorului de reţea ”, a declarat un reprezentant senior al companiei, care a adăugat că accesul prin această metodă a fost „extrem de implauzibil şi ar fi fost descoperit imediat ”.
Noile acuzaţii vin la aproape un an după ce SUA a anunţat interdicţii comerciale împotriva Huawei, invocând probleme de securitate naţională fără a susţine acuzaţiile cu dovezi specifice.
Dacă acuzaţiile pot fi probate, acestea nu vor ajuta neapărat interesele Statelor Unite pentru includerea propriilor elemente backdoor în echipamente de comunicaţii, aplicaţii şi servicii, demonstrând de fapt că portiţele de intrare lăsate pentru a ajuta forţele de ordine sunt de fapt vulnerabilităţi care pot servi interesele infractorilor şi guvernele altor ţări.