O investigație realizată de autoritățile germane demontează acuzațiile la adresa Xiaomi, privind includerea unor funcții pentru cenzurarea automată a comunicațiilor pentru cetățenii europeni.
Scandalul a pornit după ce autoritățile lituaniene au recomandat cetățenilor UE „să scape” cât mai repede posibil de telefoanele Xiaomi, după ce o anchetă guvernamentală ar fi descoprit că acestea pot fi folosite pentru a cenzura comunicațiile utilizatorilor folosind cuvinte-cheie definite de furnizorul dispozitivului.
În timp ce acuzațiile aduse ar putea fi, foarte probabil, veridice pe teritoriul Chinei, analiza amănunțită realizată de Biroul Federal German pentru Securitatea Informației (BSI) a concluzionat că telefoanele Xiaomi comercializate pe teritoriul Uniunii Europene nu integrează capabilități pentru cenzurarea comunicațiilor.
Potrivit autorităților din Lituania, smartphone-urile produse de mărci populare din China, precum Xiaomi, au posibilitatea să detecteze și să cenzureze termeni precum „Tibetul liber”, „Trăiască independența Taiwanului” sau „mișcarea pentru democrație”. În total sunt 449 de termeni și expresii, potrivit sursei citate. Agenția de stat responsabilă cu amenințările informatice susține că telefoanele au această caracteristică oprită în UE, dar ea poate fi pornită oricând de la distanță.
„Recomandarea noastră este să nu cumpărați noi telefoane chineze și să scăpați de cele achiziționate deja cât de repede posibil”, a declarat Margiris Abukevicius, adjunctul ministrului Apărării din Lituania.
Doar că, nimănui din Europa nu-i pasă de termeni precum Tibetul liber, acestea fiind mai degrabă probleme de politică internă ale puterii de la Beijing, relevante pentru întreaga populație a Chinei, dar nu și consumatorii europeni. Prin urmare, nu ar avea rost ca Xiaomi să includă aceste capabilități software cu potențial exploziv, pe dispozitivele adresate unei categorii de consumatori care sunt oricum indiferenți față de acest subiect.
Cu toate acestea, argumentele autorităților Lituaniene rămân în continuare valide, Xiaomi, o companie chineză, putând oricând disemina această funcționalitate pe calea actualizărilor de firmware, dacă regimul de la Beijing dorește cu adevărat acest lucru. Motivul este acela că, pentru companiile care operează din China, interesele Partidului primează în fața propriei strategii de business, legislația locală prevăzând numeroase „pârghii” pentru obținerea cooperării din partea entităților private.
Venind să confirme obiecțiile vehemente ridicate de Xiaomi într-un comunicat oficial publicat pe tema acestui subiect, investigația autorităților germane precizează în mod categoric că smartphone-urile Xiaomi comercializate pe teritoriul european nu au capabilități de cenzură încorporate.