Ript este unul din acele programe care reuşeşte să te surprindă prin ideea care îi stă la bază, prin conceptul pe care ajungi să-l apreciezi şi să te întrebi cum de nu s-a gândit nimeni până acum la aşa ceva. Ideea este simplă: Ript este un instrument pe care îl poţi folosi să salvezi informaţii de care ai nevoie, în diverse scopuri, informaţii pe care le găseşti pe Internet.
În general, când ai nevoie de o informaţie de pe Internet, salvezi. Indiferent că e vorba de o imagine pe care o salvezi pe calculator, sau un text pe care îl copiezi într-un document. Ori pur şi simplu salvezi link-urile paginilor care te interesează la bookmarks.
Ript vine cu altă idee: îţi permite să salvezi informaţia care te interesează printr-un simplu drag&drop, să o prelucrezi şi să o salvezi. În acest scop, programul are două elemente componente: The Pile şi Table Top. The Pile este de fapt o pictogramă care ocupă foarte puţin spaţiu şi stă deasupra celorlalte ferestre. Aici trebuie să aduci prin drag&drop elementele pe care vrei să le reţii. După ce ai adus toate elementele care te interesează, dai click dreapta şi alegi Open Table Top. Acest Table Top este de fapt fereastra principală a programului unde realizezi restul operaţiunilor.
În cadrul ferestrei principale poţi aranja după cum doreşti elementele salvate (pe verticală, orizontală, înălţime) şi le poţi redimensiona. Dacă dai dublu click pe uncâmp de text, îl poţi edita ca în orice procesor de text, cu menţiunea că nu există funcţii avansate de prelucrare a textului. Ript nu ştie să lucreze cu elemente complexe, gen prezentări Flash. Se limitează la imagini şi text.
Proiectele prelucrate în aşa-numitul Table Top pot fi printate, trimise prin e-mail şi salvate. Salvarea se poate face fie în formatul propriu, care permite prelucrarea ulterioară, fie ca imagine în format JPG.
Ideea pe care se bazează Ript, aceea de a salva într-un singur loc, eventual online, bucăţi de informaţie de pe diverse site-uri, nu este originală. Google Notebook şi Clipmarks sunt două extensii de Firefox care i-au luat-o înainte. Însă Ript vine cu un mod diferit de punere în aplicare şi oferă posibilitatea aranjării libere a elementelor. Utilizarea programului este în acelaşi timp practică şi distractivă. Balanţa înclină însă mai mult în favoarea elementului distractiv, decât celui practic.Ript poate fi văzut, cu puţină indulgenţă, ca un gadget software.