Pentru toţi
Nu trebuie să vă faceţi neapărat un cont pentru a vedea cum funcţionează acest serviciu. Este suficient să scrii adresa unui site sau blog în pagina principală şi să-i ceri lui AideRSS să analizeze fluxul RSS. Acesta va afişa o listă cu posturile ordonate iniţial în funcţie de data publicării. Prima coloană din stânga va fi PostRank. Dând un click pe capul acestei coloane vei realiza sortarea în funcţie de PostRank. În partea superioară a paginii, vei observa un meniu care filtrează subiectele în funcţie de PostRank-ul atribuit şi care are următoarele categorii: All Posts, Good Posts, Great Posts, Best Posts şi Top 20. Alături de fiecare categorie este afişat procentul din totalul posturilor. Astfel îţi vei putea face o părere despre un blog, după procentul de posturi bune.
Pentru utilizatorii înregistraţi
Înregistrându-vă pe site, veţi avea acces la o serie de serie de facilităţi suplimentare. Puteţi adăuga un număr teoretic nelimitat de fluxuri RSS, sau puteţi importa din alt program lista de fluxuri în format OPML (Outline Processor Markup Language). Astfel, veţi putea citi doar ştirile cu considerate importante din totalul fluxurilor RSS pe care le citiţi în mod normal. Unde mai pui că şi AideRSS oferă la rândul său fluxuri RSS pentru toate categoriile în funcţie de care realizează sortarea, astfel că poţi să citeşti în Reader-ul RSS preferat numai cele mai bine cotate subiecte, aşa cum sunt ele clasificate de AideRSS.
Pentru bloggeri şi webmasteri
Bloggerii şi webmasterii au la dispoziţie funcţia BlogTrends. Aceasta afişează evoluţia în timp a unui anumit site sau blog, pe baza aceluiaşi PostRank. Pentru eventualitatea în care un anumit blog sau site a fost evaluat incorect, AideRSS permite modificarea valorii atribuite automat. Modificarea valorii este posibilă numai în cazul fluxurilor, nu şi a posturilor individuale. Această facilitate se va dovedi mai eficientă odată cu trecerea timpului. AideRSS oferă un aşa-numit widget cu un top al celor mai importante posturi, ce poate fi inclus pe orice blog/site prin simpla copiere a codului HTML.
Puncte slabe
Dincolo de PostRank, care va fi îmbunătăţit în timp, sortarea este prima problemă pe care AideRSS trebuie să o rezolve pentru a creşte funcţionalitatea serviciului. Subiectele sunt împărţite pe mai multe pagini şi sortate, iniţial, după dată. Dacă vrei să le resortezi în funcţie de PostRank, pentru a avea posturile cele mai importante sus, vei observa că AideRSS nu sortează toate posturile, ci numai pe cele din pagina respectivă. Astfel, te va obliga sa parcurgi toate paginile pentru a vedea care sunt cele mai importante posturi.
În epoca informaţională pe care o trăim, în care suntem bombardaţi practic cu ştiri în fiecare minut, este important să citeşti şi să filtrezi doar ştirile cu adevărat importante. RSS este tehnologia care îţi uşurează sarcina, în sensul că, pentru a citi să zicem 10 site-uri, în loc să le vizitezi pe rând, este suficient să citeşti fluxurile corespunzătoare într-un aşa-numit RSS Reader. Readerele RSS pot fi programe obişnuite, FeedDemon fiind cel mai bun la ora actuală, dar pot fi şi aplicaţii online, dintre acestea Google Reader fiind cel mai popular. Dar nici clienţii RSS nu te salvează atunci când ai zeci sau chiar sute (sunt utilizatori care au chiar peste 1000) de fluxuri şi te aşteaptă în fiecare dimineaţă sute de ştiri şi articole noi.
Colacul de salvare
Aici intervine AideRSS, un serviciu care te va ajuta să faci distincţie între subiectele cu adevărat importante şi restul. Cu ajutorul acestuia, în loc să citeşti toate sutele de ştiri primite prin intermediul fluxurilor RSS, poţi acorda atenţie doar celor importante, ignorând restul subiectelor. AideRSS îşi are originea în Canada şi a fost lansat în urmă cu mai puţin de două luni, pe 24 iulie.
PostRank
AideRSS stabileşte importanţa subiectelor, atribuind fiecăruia un anumit PostRank. PostRank-ul ia valori între 1 şi 10. Cu cât acest PostRank este mai mare, cu atât ştirea respectivă este mai importantă. Ideea care stă la baza acestui PostRank are în vedere popularitatea subiectelor. În stabilirea PostRank-ului se iau în considerare 3 elemente: comentariile unui post/ştiri, prezenţa în cadrul aşa-numitor site-uri sociale (în care informaţiile incluse se stabilesc pe baza aportului utilizatorilor înregistraţi) şi motoarele de căutare speciale, dedicate fluxurilor RSS (Google Blog Search, IceRocket etc.). Cu cât un anumit post are mai multe comentarii, cu atât PostRank-ul va fi mai mare. De asemenea, cu cât are mai multe prezenţe în site-uri precum Digg, Delicious, Bloglines sau Technorati, cu atât PostRank-ul primeşte o valoare mai mare.
Acest sistem nu este infailibil, nu toate subiectele cărora AideRSS le atribuie un PostRank mare sunt cu adevărat importante. De exemplu, stabilirea PostRank-ului în mare proporţie pe baza comentariilor poate da greş. Faptul că un post al unui anumit blog are zeci sau sute de comentarii, nu înseamnă că subiectul respectiv este neapărat important, ci mai degrabă controversat.