AnTuTu: TOP 10 cele mai puternice telefoane cu Android în septembrie 2020

12.10.2020
AnTuTu: TOP 10 cele mai puternice telefoane cu Android în septembrie 2020

AnTuTu a publicat noul top al celor mai puternice telefoane cu Android pentru intervalul 1-30 septembrie, folosind o medie a scorurilor pentru fiecare dispozitiv testat cu aplicaţia sa de benchmark. Dacă în trecut mai găseam și produsele unor branduri occidentale cunoscute, de data aceasta toate dispozitivele din listă sunt produse de companii din China și bazate pe același chipset Snapdragon 865.

Mulțumită disponibilități producătorilor chinezi de a forța regulile în ce privește respectarea specificațiilor tehnice trasate de furnizorii de chipseturi, topul AnTuTu cu cele mai puternice telefoane cu Android continuă să fie dominat exclusiv de telefoane chinezești.

Top AnTuTu cele mai puternice telefoane cu Android

Nici măcar nu contează că, între timp, producătorul Qualcomm a lansat Snapdragon 865 Plus, acesta fiind doar o versiune optimizată a originalului 865, pe care unii producători smartphone mai puțin preocupați de aspecte precum consumul bateriei și riscul de supraîncălzire l-au „optimizat” prin metode familiare oricărui pasionat de overclocking pe PC.

Pe primul loc se află modelul iQOO 5 Pro, cel mai nou flagship al producătorului chinez cu același nume, acesta obţinând nu mai puţin de 663752 puncte în medie. La foarte mică distanță, următorul clasat este iQOO 5, varianta mai puțin ambițioasă a modelului PRO, urmat la distanță milimetrică de actualul flaghip Xiaomi, Mi 10 Ultra. Poziționat ca telefon premium, Xiaomi Mi 10 Ultra este ceva mai conservator cu forțarea chipsetului Qualcomm, reușind totuși să-și adjudece un loc pe „podium” cu un scor care aproape atinge pragul celor 650000 puncte.

Performanță, dar nu cu orice preț

Din fericire, clasamentul AnTuTu are și o categorie mid-range, unde găsim alte modele de telefoane cu prețuri ceva mai accesibile, tot chinezești.

Astfel primul la categoria mid-range este adjudecat de modelul Redmi 10X Pro 5G cu 397963 punct, urmat la foarte mică distanță de Redmi 10X 5G, varianta mai puțin ambițioasă a modelului PRO.

Locul trei în clasament este adjudecat de modelul Honor 30, vârful de gamă al celor de la Huawei pe segmentul de buget.

Observând diferențele mici între scorurile afișate, precum și folosirea aceluiași model de chipset la gama high-end, nu putem decât să constatăm plafonarea totală a industriei smartphone, în așteptarea unui nou chipset-high end din partea producătorilor deja cunoscuți – Qualcomm, Samsung.

Restul variabilelor precum soluții de stocare UFS 3.00, memorie RAM LPDDR5 și optimizarea versiunii de Android au un impact neglijabil asupra performanțelor în ansamblu.

Lucrurile stau ceva mai bine la gama midrange, bătălia ducându-se între chipseturile MediaTek Dimensity 820, Huawei Kirin 985/820 și Qualcomm Snapdragon 768G.

Cu siguranță mai importante pentru experiența în utilizare pe termen lung, atribute precum durata bateriei, tipul și calitatea ecranului, camerele foto incluse, calitatea construcției și a finisajelor, sau pachetul software, ar trebui să fie analizate mai atent înaintea luării unei decizii de cumpărare. Scorul absolut măsurat într-un benchmark este prea ușor de măsluit cu noile generații de chipseturi optimizate în primul rând pentru eficiență, astfel de topuri axate pe performanța brută putând fi manipulate foarte ușor de producătorii smartphone, în sensul păcălirii cumpărătorilor cu un scor mai bun.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult