Devenit tot mai popular în urma controverselor iscate după ce Facebook s-a arătat interesat de datele utilizatorilor WhatsApp, rivalul Signal a devenit brusc o amenințare pentru guvernele autoritare, alarmate de securitatea aparent impenetrabilă a acestei platforme.
Chiar dacă nu este cea mai cunoscută, Signal este una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie disponibile pe Android. Pe măsură ce atrage noi utilizatori, Signal devine tot mai mult o amenințare la adresa cenzurii impusă în multe regiuni ale lumii. În mod predictibil, regimul comunist de la Beijing este primul care recurge la măsuri drastice.
Întrebat dacă aplicația a fost interzisă în țară, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China a spus: „Internetul Chinei este deschis, iar guvernul chinez gestionează afacerile legate de internet în conformitate cu legea”.
Între timp, site-ul oficial al aplicației a devenit inaccesibil pe întreg teritoriul Chinei continentale, iar cei care au apucat să o instaleze pe telefonul mobil descoperă că nu se mai pot conecta decât prin intermediul unei conexiuni VPN.
Măsura vine la doar o lună după ce autoritățile chineze au blocat accesul la rețeaua de socializare Clubhouse, într-o încercare de a împiedica cetățenii chinezi să discute în mod organizat pe subiecte controversate, cum ar fi tratamentul musulmanilor Uighuri.
Similar cu Clubhouse, Signal a atras atenția autorităților locale doar după ce a atras un număr substanțial de utilizatori care se conectează din China. Conform companiei de analiză Sensor Tower, Signal a fost instalat de peste 510.000 de ori în China și a depășit recent 100 de milioane de descărcări în Google Play și App Store din întreaga lume.
Cea mai populară aplicație de mesagerie din China este WeChat de la Tencent. WhatsApp și Telegram , care sunt printre cele mai populare aplicații de mesagerie, erau deja interzise în țară.