Menţionat în treacăt la evenimentul de lansare iPhone 11 ţinut săptămâna trecută, termenul slofie a stârnit curiozitatea fanilor, care s-au întrebat cum anume a găsit Apple de cuviinţă să reinterpreteze banala poză selfie.
Inventat de facto în anul 1839, odată cu primul aparat foto care putea fi manevrat chiar de persoana aflată în faţa obiectivului, autoportretul a fost referit prima dată în mediul online folosind denumirea de selfie abia în anul 2007, autorul neavând legătură directă cu Apple.
Chiar dacă nu poate schimba istoria, Apple poate încerca să-şi asocieze imaginea de brand cu o variaţie a pozei selfie – slofie-ul. Derivat din expresia slow-motion folosită pentru descrie secvenţele video filmate cu încetinitorul, slofie-ul este de fapt o variaţie a funcţiei Live Photos. Introdusă pe dispozitivele din gama iPhone, funcţia Live Photos adaugă pozelor statice o secvenţă filmată surprinzând mişcările protagoniştilor câteva momente înainte şi după apăsarea butonului declanşator.
Adaptată pentru poze selfie obţinute folosind camera frontală a telefonului mobil şi ajustată la modul slow-motion cu viteza de 120 cadre pe secundă, funcţionalitatea Live Photos preia denumirea slofie. Suportat deja pe gama de telefoane iPhone 2019, modul de captură cu încetinitorul al pozelor selfie este descris şi într-un brevet recent, cu ajutorul căruia care Apple speră să descurajeze dezvoltatorii de aplicaţii Android şi iOS din a copia funcţionalitatea oferită ca o exclusivitate pe telefoanele iPhone 11
.