Apple Watch și-a clădit deja o reputație din rolul de gadget cu funcții medicale, care ți-ar putea salva viața dacă îl porți în mod permanent. Însă chiar și așa, diagnosticarea bolii Parkinson cu până la șapte ani înainte de manifestarea simptomelor clinice ar părea o promisiune hazardată, dacă nu ar fi probată cu teste și măsurători reale.
Spre deosebire de multe alte boli la fel de incurabile, boala Parkinson boate fi ținută sub control dacă este diagnosticată la timp, existând formule de medicație care pot încetini drastic progresia bolii. În ultimă instanță, dacă cineva știe că va avea o anumită boală, s-ar putea pregăti mental și fizic pentru aceasta și, începând cu medicația adecvată și continuând cu pregătirile de viață. Spre exemplu, aranjând pentru retragerea treptată din activitatea profesională și alte aspecte legate de bunăstarea familiei.
Spre deosebire de afecțiuni precum cancerul, boala Parkinson debutează lent, pornind nu simptome practic indetectabile și avansând la tremurături involuntare, afectând treptat și progresiv calitatea vieții. Problema este că până la primirea unui diagnostic oficial, boala deja a avansat la un nivel unde calitatea vieții are mult de suferit, orice medicație primită servind doar pentru întârzierea simptomelor și mai grave.
Echipate cu un repertoriu destul de larg de senzori, dispozitivele Apple Watch pot identifica multe dintre simptomele „invizibile” ale bolii Parkinson, până acum lipsind doar partea de software care să dea alarma la timp.
Folosind inteligența artificială, echipa UK Dementia Research Institute de la Universitatea Cardiff a analizat datele de la 103.712 purtători de ceasuri inteligente. Urmărind cât de repede s-ar putea mișca fiecare individ pe parcursul unei săptămâni între anii 2013 și 2016, echipa a reușit să determine cine ar putea dezvolta boala Parkinson. Liderul studiului, dr. Cynthia Sandor, susține că un smartwatch modern poate funcționa ca un instrument convenabil și surprinzător de precis în detectarea bolii Parkinson aflate la stadiu incipient:
„Am arătat aici că o singură săptămână cu date înregistrate poate prezice evenimente care se manifestă cu până la șapte ani în viitor. Cu aceste rezultate, am putea dezvolta un instrument valoros de screening pentru a ajuta la detectarea precoce a bolii Parkinson.”
Dr. Kathryn Peall, care a lucrat și la studiu, a declarat pentru BBC că utilizarea ceasurilor inteligente nu doar că prezice cu exactitate dacă cineva va face boala Parkinson, dar determină și dacă simptomele cuiva provin de la boală sau de la fragilitatea specifică persoanelor în vârstă bătrâni”.