Aproape 700 de sate şi oraşe cu populaţie sub 20.000 de locuitori din cele peste 1.000 analizate nu erau acoperite de reţele de comunicaţii electronice în bandă largă, care asigură viteze de download de 30 Mbps, la data de 31 ianuarie 2017, potrivit unui comunicat transmis marţi de ANCOM.
O consultare publică a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a vizat un număr de 1.148 de localităţi (sate şi oraşe mici de până în 20.000 de locuitori) din aria teritorială a celor 37 de grupuri de acţiune locală (GAL-uri) selectate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru implementarea măsurilor de intervenţie publică în domeniul comunicaţiilor electronice în cadrul proiectului LEADER 2014-2020, parte a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.
Dintre cele 1.148 de localităţi, la data de 31 ianuarie 2017, nu erau încă acoperite de reţele de comunicaţii electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe un număr de 684, care au în total 222.004 locuitori.
„În urma consultării, a rezultat că în ultimii doi ani, dintre aceste 1.148 de localităţi, un număr de 300, care au în total 183.536 de locuitori, au intrat în aria de acoperire a reţelelor de comunicaţii de bandă largă de mare viteză. În plus, în alte 149 de localităţi, care au în total 47.644 de locuitori, operatorii şi-au manifestat intenţia ca în următorii trei ani să instaleze pentru prima dată o reţea de comunicaţii electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe”, se arată în comunicatul ANCOM.
ANCOM a identificat opt tipuri de localităţi în funcţie de patru parametri: existenţa în localitate a cel puţin unei reţele de acces în bandă largă de mare viteză la puncte fixe, existenţa a cel puţin unei reţele de distribuţie în bandă largă de mare viteză la puncte fixe, furnizarea în localitate cel puţin a serviciilor de bază de acces la internet la puncte fixe (cu viteza de transfer a datelor – download – de minim 144 Kbps) şi acoperirea localităţii cu reţele mobile 3G+(HSPA)/LTE/LTE Advanced.
Astfel, în 68 de localităţi, care au în total 7.382 de locuitori, niciun parametru dintre cei indicaţi nu a fost îndeplinit.
În alte 90 de localităţi, care au în total 33.400 de locuitori, se furnizează doar servicii de bază de acces la internet la puncte fixe, restul parametrilor nefiind îndepliniţi.
De asemenea, mai există alte 202 localităţi, care au în total 21.588 de locuitori, acoperite doar de reţele mobile 3G+(HSPA)/LTE/LTE Advanced, fără a beneficia de reţele de comunicaţii electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe.
„În localităţile care nu sunt deservite de reţele de comunicaţii electronice în bandă largă de mare viteză la puncte fixe pot fi implementate măsuri de intervenţie publică (construcţie/modernizare de reţele) în vederea furnizării de servicii de comunicaţii electronice în bandă largă de mare viteză”, precizează ANCOM.
Reţelele de comunicaţii electronice de bandă largă de mare viteză sunt acele reţele care susţin servicii de comunicaţii electronice care asigură viteze „best effort” de transfer al datelor (download) de minim 30 Mbps şi oferă disponibilitatea serviciilor de comunicaţii electronice, furnizate prin intermediul acestor reţele, la vitezele de transfer menţionate să poată fi asigurată permanent, independent, de exemplu, de intervalul orar sau de volumul datelor transferate.
Suplimentar, pentru serviciile de comunicaţii electronice furnizate la puncte mobile, este necesar să se poată asigura vitezele de transfer menţionate atât în interiorul clădirilor sau construcţiilor, cât şi în exteriorul acestora. De asemenea, în acest caz este necesar să se asigure vitezele de transfer menţionate inclusiv în condiţiile în care se furnizează servicii de comunicaţii electronice abonaţilor ce se află în zona de interes doar cu caracter temporar.