Artă digitală cu Scrapblog: răbdarea şi talentul sunt opţionale

10.04.2008
Artă digitală cu Scrapblog: răbdarea şi talentul sunt opţionale
Optiunile aplicatiei, viteza, actualizarea recenta

Opţiunile de creare – editare ale aplicaţiei web Scrapblog Builder

În meniul din stînga, avem nişte submeniuri. Backgrounds sau cum să arate fundalul; ai de ales între câteva sute. Cât de uşor poţi înfige în gura omului din poza pe care ai adăugat-o, o bulă cu text? Apasă Text & Ballons şi ai să te prinzi imediat. Stickers: câteva sute de imagini alese pentru diverse teme de design pe care le adaugi la prezentarea ta pentru a-i spori farmecul. Ai de unde pofti, de la fundiţe, frunze, agrafe, etichete, ştampile, monede şi până la tenişi. Submeniul Shapes e pentru adăugarea de forme geometrice la opera ta de artă digitală (romb, triunghi, octogon, cerc etc.).

Pentru prezentări deosebite, ai opţiunea de includere de videoclipuri cu ajutorul submeniului Video. Iar cu Frames, pozele tale vor fi încadrate într-o sumedenie de rame – peste 50 de variante la momentul testării. O selectezi pe cea dorită şi o tragi cu mausul (drag&Drop) peste o poză; atât e de simplu. Meniul din dreapta e pentru editarea elementelor prezente în prezentare (text, poze, forme geormetrice). De pildă poţi la text modifici culoarea, mărimea şi tipul fontului; ai vreo 50 de fonturi la dispoziţie, dar nu-s prea grozave. La forme geometice să alegi între linie continuă sau punctată, ce culoare să aibă aceasta. La orice element se poate regla gradul de transparenţă, se poate adăuga link web.

scrapblog, editing tools

Cum se mişcă Scrapblog? Foarte repede. Practic aproape la fel de repede ca şi un program de editare foto instalat pe PC. Ce-i drept, n-am încărcat de pe hard disk pe serverul Scrapblog poze foarte mari, ci de maximum 1MB. Filtrele, reglajele de luminozitate, contast, temperatură de culori, crop-ul, redimensionarea ş.a.m.d sunt aplicate aproape instant, real time. Culmea, nici nu am internet de bandă foarte largă, ci o conexiune wireless stabilă, dar limitată la viteza de 768Kbps – uneori 1Mpbs (cam 100 – 150 KB/s).

Din punct de vedere tehnic, Scrapblog Builder (numele aplicaţiei web de prelucrare foto-video) are la bază tehnologia Adobe Flex. Oricum am numi-o, aplicaţie web sau „rich internet aplication” (RIA), Scrapblog Builder are avantajul că nu trebuie descarcată pe computer; o accesezi din browser. Prin urmare nici măcar nu contează ce sistem de operare ai pe computer. La fel de bine merge pe Windows, Mac OS ori Linux. Dezavantajul major este acela că pentru a te juca cu ea trebuie să fii conectat la internet, iar dacă devii dependent de Scrapblog, neapărat plăteşte-ţi la timp abonamentul la „ţeavă”.

scrapblog

Upgrade masiv în urmă cu două săptămâni. Prin noile caracteristici ale Scrapblog, adăugate recent – la finele lui martie 2007, se numără posibilitarea de decupare a unei porţiuni dintr-o poză (crop – cum spun cunoscătorii) exact în forma imaginată de tine (freehand cropping). Înainte era posibil doar crop-ul după forme geormetrice predefinite – dreptunghi, cerc, stea. Lipsea şi "radiera", acum însă se pot şterge elementele nedorite dintr-o fotografie. Au fost adăugate şi o mulţime de efecte foto (sepia, stil antic etc), plus unelte necesare pentru ajustarea luminozităţii, contrastului. Chestii banale de altfel, dar lipsa lor te facea să apelezi la un alt program de editare foto, adică să pierzi vremea pentru a aplica asemenea ajustări pe fotografii.

Scrapblog – prezentari funny la minut, test go4it!

Oarecum obişnuit cu programe de editare foto profesionale ca Adobe Photosop sau varianta similară şi gratuită/open source numită Gimp, am rămas mut după ce am testat o aplicaţie online pentru pasionaţii de albume de colaje. Cu Scrapblog creezi în timp record colaje digitale de toată frumuseţea, în vreme ce cu aplicaţiile complexe despre care vă spuneam adineaori poţi face tot ce te taie capul în domeniul graficii, dar deseori cu preţul unor ore – uneori zile – petrecute cu ochii în monitor.

Să purcedem. Intri pe www.scrapblog.com, îţi faci cont, durează doar 10 secunde. Clic pe Sign-up, bagi o adresă de mail, un nume de utilizator şi o parolă. That’s all, pe bune. Din acest moment, la accesarea Scrapblog.com vei avea la dispoziţie o aplicaţie web numită Scrapblog Builder cu care creezi şi editezi prezentări sau măcar imagini cu o grafică inedită, în câteva minute.

Totul e foarte simplu pentru a creea o operă de artă digitală demnă de Oscar în timp record, un scrapblog adică: adaugi una sau mai multe poze de pe hard disk ori de pe orice situl pe care ţi le păstrezi (Flickr, Picassa, PhotoBucket, Webshots, Facebook, Smugmug ş.a.), le roteşti, redimensionezi, adaugi efecte, un fundal, scrii ceva interesant şi prietenii o să te poreclească artistul. De-aici încolo, salvezi creaţia pe PC sau pe un site de găzduire foto-video, o publici direct pe orice tip popular de blog, o împărtăşeşti altora. Se salvează oricum automat pe serverul Scrapblog aşa că o poţi edita oricând. Tu alegi dacă-s publice ori private operele tale digitale.

scrapblog, user interface

Am testat Scrapblog. Mi-am încercat talentul în doar cinci minute şi ceea ce a ieşit încă de la prima utilizare vezi în imaginea de mai jos. Am folosit următorarele ingrediente: un background (fundal) colorat şi funny peste care am pus poza cu domnişoara dotată atît cu dinamită cît şi cu altfel de "bombe". Dotările din urmă i le-am mânjit (ca să nu fiu acuzat ca mă adresez exclusiv puberilor) cu două „pete de cerneală neagră” descoperite în secţiunea Stickers. Tot de la Stikers am preluat şi smiley-ul (zâmbiliciul din dreapta), biberonul de mare efect şi cele două postit-uri vizibile în dreapta-sus.

"go4it or die trying!" este un mesaj subliminal pe care l-am scris pe prima bulă ce mi s-a ivit în cale la accesarea secţiunii Text and Balloons. Ca să-mi desăvârşesc opera am montat şi o formă geometrică, o stea mai precis (din secţiunea Shapes); i-am setat bordura pe linie punctată şi culoarea de umplutură pe galben. Fireşte că am rotit câte puţin fiecare obiect din imagine. Sper că vă extaziază rama pe care am aplicat-o fotografiei cu tipa sinucigaşă. Se potrivea cel mai bine la paleta de culori, zic eu. În fine, n-am creat o prezentare (o succesiune de imagini) ci doar o imagine mai deosebită. Tu poţi mai mult, tu eşti magician: să combini poze, text, sunet, clipuri video într-un slide-show de excepţie.

scrapblog test

Urmărește Go4IT.ro pe Google News