Australia stabilește vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale: ce trebuie să știm

10.09.2024
Australia stabilește vârsta minimă pentru utilizarea rețelelor sociale: ce trebuie să știm

Într-o mișcare îndrăzneață ce vizează protejarea tinerelor generații, Australia a anunțat stabilirea unei limite de vârstă pentru utilizarea rețelelor sociale.

Potrivit premierului Anthony Albanese, vârsta minimă pentru a accesa platformele precum Facebook, Instagram și TikTok va fi fixată între 14 și 16 ani, în conformitate cu un proiect de lege care urmează să intre în vigoare în 2024. Acest demers are ca scop protejarea tinerilor de efectele potențial dăunătoare ale rețelelor sociale, pe care Albanese le consideră un „flagel” pentru societate.

Rețelele sociale: un „flagel” pentru societate

Decizia vine după ce guvernul australian a planificat un test de verificare a vârstei, menit să se asigure că noile reguli sunt aplicabile. Premierul Albanese a exprimat dorința de a încuraja copiii să petreacă mai mult timp în activități fizice și sociale reale, în loc să fie prizonieri ai ecranelor.

Deși inițiativa a primit sprijin din partea liderului opoziției conservatoare, Peter Dutton, care consideră că fiecare zi de întârziere expune copiii la riscuri, nu toată lumea este de acord cu abordarea guvernului. Analiștii și experții în tehnologie sunt sceptici privind eficiența și aplicabilitatea tehnologică a acestei măsuri. Daniel Angus de la Universitatea de Tehnologie din Queensland a descris planul ca fiind „imprudent” și o potențială eroare, iar Toby Murray de la Universitatea din Melbourne a ridicat îngrijorări legate de fiabilitatea metodelor de verificare a vârstei.

SUA au aprobat o lege similară

În timp ce această inițiativă se aliniază cu reglementările similare din alte țări, cum ar fi SUA, unde Senatul a aprobat o lege similară pentru vârsta de 13 ani, rămâne de văzut cum vor fi implementate și aplicate aceste măsuri.

Decizia Australiei de a fixa vârsta minimă pentru rețelele sociale la 14-16 ani subliniază o preocupare crescândă pentru binele tinerelor generații într-o eră digitală. În timp ce inițiativa are bune intenții, va fi esențial să urmărim evoluția și impactul real al acestei măsuri în practică.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în jurnalismul online în anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. În decursul timpului articolele sale au fost publicate pe ProMotor.ro, dar au fost preluate și de alte site-uri din Trustul MEDIAFAX și Gândul Media Network, ... citește mai mult