Autodeclaratul inventator al Bitcoin, în atenția procurorilor britanici sub acuzația de sperjur

Autodeclaratul inventator al Bitcoin, în atenția procurorilor britanici sub acuzația de sperjur
Craig Wright. Foto: Profimedia

Autodeclaratul inventator al Bitcoin, australianul Craig Wright, a fost dat pe mâna procurorilor britanici pentru o presupusă mărturie mincinoasă.

Marți (16 iulie), judecătorul britanic James Mellor de la Înalta Curte de Justiție a decis să trimită cazul în care Wright susține că este inventatorul bitcoin către Serviciul de Procuratură al Coroanei (CPS), organizația care urmărește penal cazurile investigate de poliție în Anglia și Țara Galilor.

CPS va analiza acum dacă Wright ar trebui urmărit penal pentru ceea ce Mellor a numit „sperjur și falsificare de documente la scară largă” și va decide dacă este necesar un mandat de arestare și de o posibilă extrădare.

De ce anume este acuzat autodeclaratul inventator al Bitcoin?

Autodeclaratul inventator al Bitcoin a rămas în mare parte tăcut de la emiterea unei hotărâri a Înaltei Curți care susținea că acesta a mințit „extensiv și repetat” în probele sale încercând să demonstreze că el este inventatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Wright a încercat, în procesul din Londra, să dovedească că el a fost inventatorul original al Bitcoin și că deține drepturi de proprietate intelectuală, inclusiv dreptul de autor asupra white paperului Bitcoin și a primelor versiuni ale software-ului Bitcoin.

Protocolul Bitcoin este o rețea descentralizată, open-source, și nicio entitate nu poate obține controlul asupra acesteia, notează CNBC.

Mellor a decis că Wright a încercat să creeze o narațiune falsă prin falsificarea documentelor „la scară largă”, prezentându-le ca probe în instanță.

Conținutul site-ului lui Wright a fost șters

El a adăugat că, prin avansarea pretenției sale de a fi Satoshi Nakamoto prin acțiuni legale în Marea Britanie, precum și în Norvegia și SUA, Wright a comis „un abuz foarte grav” față de procesul judiciar.

Pe site-ul oficial al lui Wright, al cărui conținut a fost șters la scurt timp după hotărârea lui Mellor, a fost postată o notificare legală care spunea: „Dr. Craig Steven Wright nu este Satoshi Nakamoto”.

Această notificare, care reiterează hotărârea că Wright nu a fost inventatorul Bitcoin, menționează că lui Wright i s-a ordonat să nu înceapă niciun fel de acțiuni legale bazate pe pretențiile sale false și că nu trebuie să amenințe cu astfel de acțiuni.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ştefan Trepăduș este blogger din 2009, abordând subiecte legate de cultură și de tehnologie. După un an petrecut într-o agenție de social media și doi ani în presa locală, el s-a reîntâlnit cu domeniile mai dragi inimii lui, știința și tehnologia, în cadrul grupului Gândul Media Network. citește mai mult