Tranzacțiile în Bitcoin, Ethereum și alte criptomonede sunt pe cale să piardă principalul atu, cel al anonimității, autoritățile UE pregătind un set de măsuri pentru urmărirea portofelelor în format digital.
După ce autoritățile din China au interzis minarea de criptomonede și majoritatea serviciilor legate de acestea, inclusiv cele de tranzacționare, acum este rândul autorităților UE să lovească într-unul din „pilonii” pe care este clădită piața criptomonedelor: anonimitatea tranzacțiilor.
Argumentul folosit este cel al evaziunii fiscale, și pe bună dreptate. Criptomonedele reprezintă un instrument foarte eficient pentru a exporturi de capital peste graniță și în general, pentru a pierde urma banilor obținuți din activități mai mult sau mai puțin legale. Pornind de la sursă, autoritățile EU vor lovi în industria criptomonedelor adăugând în legislația europeană obligativitatea exchange-urilor și furnizorii de servicii bazate pe criptomonede de a păstra un jurnal cu toate tranzacțiile clienților, accesibil în orice moment autorităților antifraudă.
Prin modul în care au fost concepute, portofelele de criptomonede nu au asociată identitatea unei persoane anume, accesul la activele păstrate și tranzacționarea funcționând exclusiv prin validarea unei parole (cât mai lungă și complicată). Atât timp cât adresa unui portofel electronic nu este dinainte asociată cu o persoană anume, tranzacțiile deși vizibile în blockchain pentru toată lume, rămân anonime. Acesta avantaj va fi pierdut dacă legislația UE obligă exchange-urile să divulge identitatea clienților, urmărirea ulterioară a tranzacțiilor devenind o sarcină aproape trivială.
„Criptomoneda este una dintre cele mai noi modalități de spălare a banilor”, a scris pe Twitter Mairead McGuinness, comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital. „Regulile noastre se vor aplica întregului sector criptografic. Vom interzice portofelele criptografice anonime și ne vom asigura că transferurile de cripto-active sunt trasabile.”
Schimburi de Criptomonede în valoare de peste 2 miliarde de dolari au fost atribuite activității de spălare de bani în 2020, potrivit firmei de cercetare Chainalysis , 55% din acești bani fiind trimiși prin 270 de conturi blockchain. Noile legi UE, dacă ar fi adoptate la nivel global, ar îngreuna o astfel de activitate. Aparent, și autoritățile SUA pregătesc măsuri similare invocând proliferarea de activități ilicite, bazate pe criptare, precum grupurile Lazarus.