Deși a fost menită să ofere independență față de sistemul financiar global, moneda Bitcoin nu a reușit niciodată să depășească statutul de curiozitate și instrument financiar de folosit în scop speculativ.
La final, conectarea unui număr uriaș de computere specializate la rețeaua electrică nu face decât să adauge la emanațiile de gaze cu efect de seră deja asociate civilizației umane. Faptul că natura speculativă a tranzacțiilor în criptomonede permite cumva acoperirea facturii la energie electrică din profitul obținut la vânzarea criptomonedelor obținute prin activitatea de „minerit” nu rezolvă problema de fond, anume că rețeaua Bitcoin consumă foarte multă energie validând tranzacții care puteau fi intermediate la fel de sigur folosind alte mijloace mai puțin consumatoare de energie.
Apărând ca un posibil refugiu în fața recesiunii economice globale, Bitcoin a reușit să depășească șocul inițial al prăbușirii cotațiilor bursiere, recuperând și în cele din urmă depășind cotațiile de dinainte de „criză”. Însă faima recent dobândită nu se datorează atât de mult investitorilor retail, pe cât fondurilor de investiții și alte entități care folosesc această platformă fie pentru transfer de fonduri în afara țărilor cu perspective economice defavorabile (ex. China), sau în scop pur speculativ, cumpărând acum pentru a vinde mai târziu în profit.
Indiferent de motive, consumul de energie legat de activitatea Bitcoin a atins niveluri record în acest an, rivalizând și chiar depășind energia consumată de unele națiuni ale lumii.
Potrivit unui studiu realizat de Cambridge Center for Alternative Finance, rețeaua Bitcoin folosește la nivel global aproximativ 7,46 GW, echivalentul a aproximativ 63,32 terawatt-ore de consum de energie. Studiul mai arată că „minerii” bitcoin plătesc în jur de 0,03 până la 0,05 dolari pe kWh în acest an. Având în vedere că o estimare a lunii martie a evaluat costul generării unui bitcoin complet la aproximativ 7500 de dolari, antreprenorii implicați în activitatea de „minerit” obțin un profit net de aproximativ 4000 de dolari doar prin vânzarea „produsului” prin intermediul platformelor de tranzacții.
Pornind de la o putere de procesare cumulată de 120 exahash pe secundă (EH/s) estimările sunt ca rețeaua Bitcoin să depășească 260 EH/s în următoarele 12-14 luni, ducând consumul de energie la 9.6 – 10.6 GW. Toate acesta vin însă în contradicție cu eforturile globale pentru reducerea risipei de energie și migrarea spre tehnologii mai prietenoase cu mediul înconjurător, limitând atât cât se mai poate amplificarea schimbărilor climatice și efectele negative asupra civilizației umane.