Black Friday 2016. În perioada sărbătorilor de iarnă, care începe, neoficial, cu Black Friday, se estimează o creştere a numărului atacurilor de phishing. Mai multe cercetări din anii precedenţi, realizate de specialiştii Kaspersky Lab, arată că perioada Sărbătorilor a fost marcată de creşterea atacurilor de phishing şi a altor tipuri de atacuri, ceea ce înseamnă că anul acesta nu va face excepţie.
Un sezon de vârf în vânzări este, evident, unul cu activitate intensă şi pentru infractorii cibernetici: retailerii au multe oferte greu de refuzat, iar mulţi utilizatori sunt dispuţi să cheltuiască bani.
Potrivit statisticilor Kaspersky Lab, în 2014 şi 2015, proporţia paginilor de phishing care vânează date financiare (informaţii despre carduri), detectate de companie în T4 (care acoperă sezonul sărbătorilor) a fost cu aproximativ 9% mai mare decât în restul anului. Mai exact, rezultatul total înregistrat în 2014 de acţiunile de phishing financiar a fost de 28,73%, în timp ce în T4 procentul a fost de 38,49%. Dacă în 2015 34,33% dintre toate atacurile de phishing au fost financiare, cifra înregistrată de acestea în T4 a fost de 43,38% din total.
Sărbătorile influenţează tipul de ţinte financiare pe care le au infractorii. Şi în 2014 şi în 2015, cercetătorii Kaspersky Lab au observat o creştere semnificativă (cu câteva puncte procentuale) a atacurilor de phishing împotriva sistemelor de plată şi a magazinelor online. De asemenea, au crescut atacurile împotriva băncilor, dar mai puţin.
Atunci când încearcă să fure date de plată, infractorii folosesc diferite metode: este posibil să creeze o pagină falsă a unui sistem de plată popular, să copieze site-uri ale comercianţilor online legitimi sau chiar să creeze magazine false 100%, cu oferte incredibil de bune.
Desigur, infractorii profită de însăşi ideea de Black Friday. În octombrie 2016, în timp ce studiau cele mai recente ameninţări, cercetătorii Kaspersky Lab au detectat un magazin online fals, cu tematică Black Friday şi produse la preţuri atractive. Acest lucru înseamnă că infractorii se pregătesc deja, cu săptămâni bune înainte de începerea sezonului de reduceri de sărbători.
Black Friday 2016. Sfaturi pentru a vă proteja online:
– Nu daţi click pe link-uri de la persoane necunoscute sau pe link-uri suspecte trimise de prieteni, prin intermediul site-urilor de socializare sau pe e-mail. Pot fi link-uri infectate, create pentru a descărca programe malware pe dispozitivul folosit sau pot duce către pagini de phishing create pentru a colecta datele de identificare ale utilizatorilor.
– Nu vă introduceţi datele de card pe site-uri necunoscute sau suspecte, pentru a evita ca acestea să ajungă pe mâinile infractorilor cibernetici. Dacă aceste site-uri au oferte avantajoase care arată prea bine ca să fie adevărate, cel mai probabil aparţin unor infractori cibernetici.
– Asiguraţi-vă întotdeauna că pagina web respectivă este autentică, înainte de a vă introduce datele de autentificare sau date confidenţiale (uitaţi-vă, cel puţin, la URL). Site-urile false s-ar putea să arate exact ca cele reale.
– Instalaţi pe dispozitiv o soluţie de securitate care include tehnologii menite să prevină frauda financiară.