Întâmplarea s-ar fi petrecut în anul 2017, ByteDance decizând să accelereze prin orice mijloace dezvoltarea Flipagram, precursorul actualei rețele TikTok.
În loc să urmeze un plan de creștere naturală a afacerii, bazat pe îmbunătățirea serviciilor oferite și atragerea de noi utilizatori, ByteDance ar fi ales o „scurtătură” nu tocmai legală, constând în crearea a mii de conturi false pe propria platformă Flipagram, populate prin preluarea unor mari volume de poze și clipuri video de pe conturile cât se poate de reale ale vedetelor Instagram și Snapchat. Totul, fără știrea sau acordul acestora.
Potrivit mărturiilor oferite de foști angajați ByteDance, citați de BuzzFeed, echipa de ingineri din China, care era responsabilă cu așa numitul „growth hacking” al Flipagram, prelua și câte 10.000 de videoclipuri pe zi. Mai mult decât simularea activității pe conturile fake, ByteDance s-ar fi folosit de conținutul furat pentru a-și perfecționa algoritmii „For You” conform preferințelor utilizatorilor din SUA. Așa s-ar explica cum, apărută parcă de nicăieri, rețeaua TikTok a reușit să urce atât de rapid în preferințele utilizatorilor.
Deși unii utilizatori și-au dat seama că sunt „furați” și chiar au raportat către Instragram că pozele lor au apărut pe Flipagram, aparent, compania americană nu a intervenit suficient de prompt pentru stoparea acestor practici, semnalate pe o platformă adresată publicului din China.