Este la modă să se vorbească şi să se scrie foarte mult despre Google. La fel de moderne sunt şi zvonurile lansate aproape zilnic despre motorul american de căutare. Motor de căutare? Google? Google a încetat de mult să mai fie un simplu motor de căutare. Este adevărat, de la motor de căutare a pornit şi tot el este cel care stă la baza altor servicii Google. Dar Google este mult, mult mai mult de atât.
Numeroasele servicii pe care Google le-a dezvoltat (sau cumpărat) i-au făcut pe analiştii IT să dea deja verdictul: Google se îndreaptă către un portal ca Yahoo! sau MSN. Însă eu nu sunt analist şi am o cu totul altă viziune legată de viitorul Google.
Cu siguranţă Google nu are ca ţel transformarea într-un portal. De ce ar avea? Portalurile sunt nişte reminiscenţe învechite şi ineficiente ale vremurilor în care motoarele de căutare se aflau într-un stadiu incipient, iar informaţiile de pe Internet erau greu de găsit. Pur şi simplu nu i se potriveşte. Google este un inovator, este cel care stabileşte trendul iar ceilalţi îl urmează (sau, de multe ori, chiar copiază).
Eu cred că Google va deveni, mai devreme sau mai târziu un sistem de operare. Da, un sistem de operare. Dar nu unul clasic, de desktop.Offline-ul se perimeză cu fiecare zi, iar viitorul este online (nu mai departe de azi, Adobe a anunţat că în câţiva ani toate programele lor vor putea fi utilizate exclusiv online). Google va fi un sistem de operare online, pe care îl vei putea accesa şi utiliza de pe orice calculator conectat la Internet. Toate programele şi documentele tale îţi vor fi laîndemână pe orice calculator online. Acesta este viitorul.
Şi acum să imi argumentez teoria. Ce trebuie să aibă un sistem de operare online? Servicii (aplicaţii, programe) online. Cât mai multe şi cât mai variate. Are Google aşa ceva? Bineînţeles! Are desktop (iGoogle), suită office (Google Docs – procesor de text, aplicaţie de calcul tabelar, prezentări), client de e-mail (Gmail), client RSS (Google Reader), manager de imagini (Picasa Web) şi serviciu de photosharing (Hello), centralizator de informaţii (Google Notebook), YouTube, organizer (Google Calendar), design 3D (Google SketchUp) şi client de IM (GTalk) pentru a enumera doar o parte.
Însă un sistem de operare exclusiv online este cam nerealist. Cum ar fi ca atunci când îţi pică Internetul să nu mai poţi folosi sistemul de operare? Destul de stupid. Numai că Google este pregătit şi pentru această situaţie. Există un utilitar, numit Google Gears, care permite utilizarea serviciilor online chiar şi când nu suntem conectaţi la Internet. Deocamdată, singurul serviciu care are implementat GoogleGears este Google Reader, clientul RSS.
Ce-i lipseşte lui Google în acest moment pentru a constitui un sistem de operare? O interfaţă comună şi omogenă care să înglobeze toate aceste aplicaţii. Singurul lucru care realizează în acest moment o oarecare legătură între serviciile Google este lista de link-uri. Majoritatea serviciilior Google includ în partea stângă sus link-uri către alte servicii. Dar sunt doar link-uri. Eu vorbesc de o interfaţă omogenă, coerentă şi ergonomică care să realizeze o unificare la nivel de design şi o interconectare a serviciilor.
Poate că este puţin cam SF la acest moment scenariul meu. Însă aşa văd eu viitorul Google, care ar putea fi şi viitorul a tot ceea ce înseamnă software. Gândeşte-te că aceste servicii online sunt gratuite şi că încorporarea lor într-un sistem de operare online şi înlocuirea programelor clasice ar însemna gratuitatea software-ului şi automat ieftinirea componentelor hardware. Gândeşte-te că, dacă îţi cumperi un laptop ieftin (Asus Eee, OLPC), nici nu te va mai interesa ce sistem de operare ai pe el, ci doar ca acesta să-ţi permită conectarea la Internet şi accesarea sistemului online cu toate serviciile şi aplicaţiile lui.