La conferinţa I/O, Google a anunţat că va oferi la un momenta dat posibilitatea de-a face căutări vocale complexe în bowser-ul Chrome. Update-ul la versiunea 27 a adus posibilitatea căutărilor conversaţionale şi am vrut să vedem şi noi cât de eficiente sunt. În pagina de căutare Google, în capătul din dreapta al căsuţei de text ar trebui să apară cunoscutul simbol al microfonului. Dacă nu-l vedeţi, verificaţi versiunea browser-ului Chrome. Este posibil ca update-ul de la versiunea 26 la 27 să nu se fi realizat încă. Butonul cu microfon apare indiferent dacă sunteţi logat la un cont Google sau nu. Un alt lucru pe care trebuie să-l verificaţi este prezenţa unui microfon recunoscut de sistemul de operare.
În momentul în care apăsaţi pe microfonul din bara de căutare, o animaţie vă anunţă că sunetul este înregistrat şi cuvintele recunoscute sunt afişate aproape în timp real. Recunoaşterea cuvintelor este suportată şi pentru limba română începând de anul trecut, căutarea din browser fiind suportată de acelaşi motor folosit de smartphone-urile cu Android. Noutatea oferită de căutările din Chrome 27 este recunoaşterea contextului în interpelări consecutive. Spre exemplu, poţi să întrebi cine a fost o anumită persoană şi apoi să întrebi când s-a născut, fără să-i mai menţionezi numele. Google va înţelege că este vorba despre aceeaşi persoană.
O altă aplicaţie a acestei căutări contextuale este întrebarea despre vreme. Nu mai este necesar să menţionezi că vrei să ştii vremea din Bucureşti. Dacă faci această căutare din Bucureşti, Google recunoaşte asta. Căutările conversaţionale folosesc Knowledge Graph, o tehnologie anunţată anul trecut ce integrează un sistem de procesare a limbajului natural.
Aşa cum am menţionat, căutările vocale în limba română sunt suportate de anul trecut de către Google. Ele pot fi realizate şi acum în browser-ul Chrome 27. Din păcate, căutarea conversaţională în limba română nu este suportată. Realizarea unui sistem de procesare a limbajului natural pentru o anumită limbă este o activitate dificilă. Google oferă suport pentru limba engleză şi s-ar putea să mai adauge câteva limbi de circulaţie internaţională pe această listă. Nu cred însă că se vor deranja prea curând să ofere acestă facilitate pentru limba română.
Pentru cei interesaţi, browser-ul Google Chrome 27 poate fi descărcat de aici.