Flickr pe bani
Un cont pro pe Flickr te costă 24.95 dolari pe an. În schimbul acestei sume primeşti upload nelimitat, spaţiu de stocare, lăţime de bandă şi seturi de fotografii nelimitate. În plus, ai posibilitatea să înlocuieşti fotografiile, beneficiezi de statistici legate de trafic şi scapi de reclame.
Picasa contracost
Singurul lucru care costă şi care poate fi cumpărat la Picasa este spaţiul de stocare. Dacă nu îţi este suficient 1 GB poţi cumpără 10 GB cu 20 de dolari pe an, 40 GB cu 75 de dolari pe an, 150 GB cu 250 de dolari sau 400 GB cu 500 de dolari.
Photobucket pe bani
Dacă nu eşti mulţumit cu ceea ce primeşti moca poţi investi 25 de dolari pe an şi vei primi 5 GB spaţiu de stocare. Totodată vei beneficia de trafic nelimitat, acces FTP şi vei scăpa de reclame. Imaginile salvate vor putea avea maxim 5 MB sau 2240 x 1680 pixeli.
And the winner is
Comparând facilităţile oferite şi preţul cerut, Flickr este cea mai bună soluţie când vine vorba de servicii de photosharing plătite. Pentru aproximativ 2 dolari pe lună nu ai nicio limitare, cu excepţia dimensiunii fotografiei care nu trebuie să depăşească 20 MB (dacă asta se poate numi limitare).
În plus, este site-ul care se prezintă cel mai bine din punct de vedere estetic şi funcţional. Există foarte multe utilitare şi aplicaţii dezvoltate de diverşi utilizatori (3rd party) care îi aduc un plus de funcţionalitate.
Aşadar dacă nu vrei să plăteşti pentru a-ţi pune fotografiile pe Internet poţi să apelezi la Picasa, iar dacă eşti nevoit să plăteşti pentru acest serviciu, cea mai bună soluţie este Flickr.
Photosharing-ul s-a născut din pasiunea pentru fotografie şi avantajele Internetului. Câţi dintre noi mai folosim acum aparate foto cu film şi ţinem fotografiile în albume? Avem camere foto digitale şi Internet, aşa că folosim servicii de photosharing pentru a arăta prietenilor şi nu numai lor fotografii făcute în vacanţe sau cu diverse alte ocazii. La ora actuală există numeroase site-uri dar dintre acestea se remarcă Flickr, Picasa şi Photobucket. Asupra lor voi insista şi eu în acest articol.
Toate cele 3 servicii oferă anumite facilităţi gratuit, dar îţi pun mai multe instrumente la dispoziţie contracost. Acest articol îţi va arăta care dintre cele trei este cel mai bun ca serviciu gratuit şi care este recomandat în caz că vrei să cumperi un cont.
Flickr gratuit
Flickr are la bază cea mai mare comunitate de utilizatori fiind încă regele photosharing-ului. Din punctul de vedere al facilităţilor oferite, al designului şi al instrumentelor accesorii (utilitare de upload, scripturi de Greasemonkey etc.) este pe primul loc. Însă ca facilităţi oferite gratuit nu stă foarte bine. Nu îţi permite să faci upload mai mare de 100 MB pe lună, nu te lasă să creezi mai mult de 3 seturi şi mai ales nu îţi păstrează decât cele mai recente 200 de fotografii. Poţi să salvezi fotografii peste limita de 200, dar automat îţi vor fi şterse imaginile mai vechi.
Conturile gratuite sunt limitate şi în ceea ce priveşte dimensiunea imaginilor. Cei care nu plătesc, nu pot salva poze decât la rezoluţii mici.
Picasa gratuit
Picasa a pornit iniţial ca un program de gestionat fotografiile cumpărat de Google. De la Picasa le-a venit ideea cu serviciul de photosharing Picasa Web. Nu excelează la capitolul facilităţi. În schimb, cu excepţia spaţiului de stocare, nu impune alte limitări. Nu îţi este limitată lăţimea de bandă, numărul de albume şi nici dimensiunea pozelor. Aceste aspecte fac din Picasa un foarte bun serviciu de photosharing pentru cei care nu vor să plătescă nimic.
Singura limitare de care te vei lovi la Picasa este spaţiul de stocare. Dacă nu plăteşti pentru un upgrade, vei avea la dispoziţie doar 1 GB.
Photobucket gratuit
Deşi nu are o interfaţă tocmai atrăgătoare Photobucket este un serviciu preferat de mulţi proprietari de site-uri şi bloggeri. Asta pentru că acest serviciu oferă anumite funcţii care simplifică inserarea galerii lor foto în site-uri sau bloguri.
Un cont gratuit beneficiază de 1 GB spaţiu de stocare şi 25 GB trafic lunar. Fotografiile salvate nu au voie să aibă mai mult de 1 MB.
Cel mai bun este…
Ca serviciu de photosharing gratuit, Picasa pare să fie cea mai bună soluţie. Cu excepţia spaţiului de stocare de 1GB, în rest nu te vei lovi de alte limitări. Iar dacă apelezi la Picasa (programul), îţi vei uşura misiunea de upload a pozelor.
Şi Photobucket ar putea fi o soluţie, însă în afară de limitarea la 1 GB a spaţiului de stocare, pe mulţi îi va deranja limita de 1 MB a fotografiilorsalvate. Flickr în schimb, versiunea gratuită, nu este o soluţie recomandată.