Urmând scandalului recent, vizând divulgarea datelor confidențiale încărcate de utilizatori, ChatGPT a fost interzis în Italia la solicitarea autorităților locale pentru protecția datelor. Mai ales în contextul vidului legislativ pe tema folosirii serviciilor bazate pe inteligență artificială, măsura ar putea constitui precedent și pentru alte țări membre UE.
Agenția națională de protecție a datelor (DPA) din Italia a declarat că va bloca imediat accesul la ChatGPT și începe o investigație asupra creatorului său, OpenAI. Deși se află în strânse legături cu OpenAI și folosește aceleași tehnologii Microsoft și versiunea Bing Chat a motorului de căutare cu același nume nu sunt vizate de interdicții, deocamdată.
Oficialii Italieni precizează că restricția este una temporară, până când compania va putea respecta legile Uniunii Europene privind protecția datelor, cunoscute sub numele de Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) .
Potrivit DPA, în prezent nu există nicio bază legală care să justifice „colectarea și stocarea în masă a datelor cu caracter personal” utilizate pentru antrenarea algoritmilor din spatele ChatGPT . Autoritatea de reglementare a mai susținut și că astfel de date au fost prelucrate incorect. Autoritatea italiană a folosit drept justificare incidentul apărut pe 20 martie, în care o eroare a permis unor utilizatori ChatGPT să vadă titlurile conversațiilor altor utilizatori. Reacționând două zile mai târziu printr-o postare pe Twitter, Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a numit incidentul o „o problemă semnificativă”, promițând măsuri pentru corectarea situației.
Și în timp ce termenii și condițiile ChatGPT arată că serviciul este adresat doar persoanelor cu vârsta de 13 ani și peste, DPA a subliniat că nu a fost implementat un sistem de verificare care să asigure respectarea acestei reguli. Această scăpare „expune minorii la răspunsuri absolut nepotrivite în comparație cu gradul lor de dezvoltare și conștientizare de sine”.
Interdicția temporară urmează scrisorii deschise de miercuri, semnată de peste 1000 de experți și antreprenori cu autoritate în industria tehnologiei, printre care specialiști în inteligență artificială, cerând o ”pauză de șase luni în dezvoltarea unei tehnologii mai puternice decât GPT -4” .
În afară de o mai bună gestionare a datelor colectate, este solicitată și implementarea unor protocoale de siguranță pentru tehnologiile folosite:
Potrivit scrisorii semnate în mod colectiv „Ultimele luni au văzut laboratoarele de inteligență artificială blocate într-o cursă scăpată de control pentru a dezvolta și implementa minți digitale tot mai puternice pe care nimeni – nici măcar creatorii lor – nu le poate înțelege, prezice sau controla în mod convingător”.
Dezvoltatorul ChatGPT are la dispoziție 20 de zile pentru a arăta ce măsuri va lua pentru a adresa preocupările autorității GDPR, în caz contrar riscând o amendă de până la 20 de milioane de euro și păstrarea interdicțiilor anunțate.