Internetul din China este deja unul dintre cele mai limitate din lume, fiind „protejat” de un firewall care blochează accesarea serviciilor vestice şi de un algoritm de cenzură integrat în majoritatea platformelor de socializare, care marchează automat cuvinte cheie şi împiedică trimiterea mesajelor. Astfel, vestea că autorităţile doresc să limiteze şi mai mult libera circulaţie a informaţiilor nu este tocmai greu de crezut, însă de data aceasta sunt atacate fenomene mai recente, care pot fi cu adevărat dăunătoare.
Reuters relatează că autorităţile din China au impus noi reguli pentru conţinutul audio-vizual publicat pe internet, cât şi despre fenomenul „fake news”. Este acum interzis să publici în China pe internet conţinut de tip „deepfakes”, o tehnologie care poate înlocui faţa oricui dintr-un clip video cu o altă faţă realistă, fără să divulgi faptul că este vorba despre un clip fals. În trecut, tehnologia a fost folosită pentru a înlocui faţa unor personaje cu cea a lui Donald Trump sau a lui Barack Obama, spunând lucruri false.
De altfel, aceste clipuri video modificate nu sunt întotdeauna credibile, de multe ori faţa fiind evident artificială. În cazul fake news însă, este mult mai greu de definit ce poate intra în această categorie.
Autorităţile chineze spun că tehnologia deepfake poate să „pună în pericol securitatea naţională, să afecteze stabilitatea socială, să deranjeze ordinea socială şi să încalce drepturile legitime ale altora”. Noua legislaţie, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie, va considera o faptă penală orice utilizare a tehnologiilor AI sau de realitate virtuală în scop „deepfakes” dacă acele materiale nu sunt marcate într-un mod vizibil.
Această soluţie la problema fake news şi deepfakes ar putea fi eficientă, însă probabil că nu ar putea fi aplicată în afara Chinei. Termenul de fake news este foarte general şi lasă loc de interpretare, iar orice fel de mesaj care contravine Partidului Comunist ar putea fi considerat „fals” şi dat jos.