Conquiztador.ro este locul în care cunoştinţele şi socializarea online ating practic apogeul. În Conquiztador ai ocazia să arăţi ce ştii, dar şi să înveţi, măsurându-ţi “forţa” cu alţi oameni, mai buni sau mai slabi pe anumite domenii. Conquiztador este un joc de cultură generală pură, apărut în România la începutul lui 2007, după modelul internaţional existent la adresa www.conquiztador.com. Conţine o mulţime de întrebări la care intri în pământ de ruşine că nu ai ştiut răspunsul (sau dimpotrivă, eşti mândru de cunoştinţele tale) şi întrebări ce pur şi simplu te lasă indiferent, deoarece le consideri irelevante.
Chiar şi tu poţi introduce întrebări pentru extinderea bazei de date a Conquiztador-ului, dar pentru aceasta trebuie să participi la minimum 51 de jocuri.
După un timp, vei afla lucruri noi şi vei fi un om un pic mai deştept. Este şi acesta un mod de a învăţa, dar odată prins în joc îţi va fi greu să renunţi, exact aşa cum se întâmplă atunci când eşti pasionat de o carte bună sau de un serial captivant. Mai concret, devii dependent de Conquiztador.
Totul începe cu înregistrarea ta pe Conquiztador. Până să faci acest prim pas, ai posibilitatea să participi la un joc de probă care nu necesită autentificare, pentru a te familiariza cu terenul de luptă şi modul de “cucerire” a „inamicilor”. Apoi, nu îţi ia mai mult de un minut pentru a introduce numele, parola dorită şi codul de verificare. Confirmarea înregistrării se face abia după încheierea primului joc şi introducerea adresei de e-mail pentru trimiterea codului de validare.
Pasul doi reprezintă „quiz-ul” de intrare, adică patru întrebări ce te vor întâmpina zilnic, la prima accesare a jocului. Rolul lui este să-ţi ofere acumularea facilă de galbeni (punctele Conquiztador), unităţi monetare ce îţi vor fi de folos mai târziu în cadrul licitaţiilor. Cu cât ai mai mulţi galbeni cu atât şansele să-ţi adjudeci premiul pus la bătaie sunt mai mari.
Avantajul completării chestionarului de intrare este că nu ai o limită de timp pentru a răspunde la întrebări. Nu ştii răspunsul, nicio problemă: caută pe Internet liniştit. Vei vedea că în timpul jocului timpul este limitat la 15 secunde pentru întrebările cu opţiuni (patru la număr) şi 10 secunde în cazul întrebărilor rapide, fără variante.
După trimiterea răspunsurilor, sunt sigur că arzi de nerăbdare să începi jocul pe Conquiztador, alături de alţi doi combatanţi. Jocul constă în cucerirea teritoriilor (judeţelor) de pe harta României prin introducerea răspunsului corect sau a răspunsului cel mai apropiat de adevăr. În caz de egalitate, urmează o întrebare de departajare sau câştigă cel care a răspuns mai repede. Vei lupta împotriva a doi adversari, oameni sau boţi (în cazul în care un participant uman abandonează jocul). Ai de ales între modurile “Război de cucerire”, “Blitzkrieg” sau “Joc cu prieteni” (separeu).
Lupta începe prin alegerea zonei de start, locul de unde începi cucerirea. Apoi, urmează ocuparea teritoriilor libere (şase runde). Un răspuns corect îţi aduce un anumit număr de puncte şi teritoriul mult dorit. După epuizarea rundelor destinate cuceririi urmează împărţirea zonelor libere (dacă au rămas judeţe neocupate), în caz contrar se trece direct la război.
Fiecare va ataca pe rând unul dintre adversari, iar în final va câştiga cel care a acumulat mai multe puncte. Poţi elimina adversarii înainte de epuizarea celor şase runde dacă reuşeşti să ataci castelul şi să dărâmi cele trei turnuri (nu neapărat în cadrul aceleiaşi runde). După cucerirea castelului, şi restul teritoriilor ocupate de inamic îţi revin. Adversarul are totuşi posibilitatea să refacă turnurile prin selectarea castelului propriu în locul atacului unui teritoriu inamic şi răspunzând corect la întrebare.
Acest mod a fost introdus relativ recent, pentru cei care nu au foarte mult timp la dispoziţie şi vor să încheie socotelile rapid. Teritoriul de start ţi se repartizează automat, iar întrebările sunt de tip “blitz” (10 secunde, fără listarea variantelor), până la cucerirea zonelor libere. Războiul se desfăşoară normal, dar numărul de runde este mai mic (trei runde). Regulile sunt aceleaşi: câştigă cel care a acumulat cele mai multe puncte sau prin ocuparea castelelor adversarilor înainte de finalizarea ultimei runde.
Reprezintă un joc amical după regulile din modul “Război de cucerire”. Galbenii obţinuţi la final nu se cumulează.
Chat-ul este împărţit în secţiunea “cameră de aşteptare” şi “chatador”. În prima parte au loc discuţii aprinse despre joc şi alegerea adversarilor, în timp ce pe “chatador” vei găsi amatori de flirturi nevinovate. Cuvintele obscene, discuţiile cu teme sexuale, politice, religioase etc. nu sunt permise pe Conquiztador.
Pentru a participa la discuţii în “camera de aşteptare” ai nevoie de minimum 10 jocuri pe Conquiztador, iar dacă vrei să te implici pe “chatador”, trebuie să aştepţi să treacă cinci zile de la înregistrare.
Licitaţiile pe Conquiztador se fac cu ajutorul galbenilor acumulaţi pe câmpul de luptă şi cei adunaţi în urma completării chestionarului de intrare. Licitaţia are o durată deteriminată de timp, iar marele dezavantaj este că foarte mulţi utilizatori aşteaptă ultimele secunde până la scurgerea timpului pentru ca să liciteze. Astfel, câştigă cel care are o conexiune mai rapidă la Internet. În orice caz, nu premiile scoase la licitaţie fac deliciul jocului ci înfruntarea de pe harta virtuală.
Una peste alta, Conquiztador este un joc captivant, care te prinde prin modurile de desfăşurare a confruntării şi prin întrebările interesante (deşi unele sunt chiar foarte ciudate şi nu ţin deloc de cultura generală ci mai degrabă de nivelul academic). Nefiind un jucător înrăit de Conquiztador, cele mai distractive mi s-au părut confruntările cu prietenii şi colegii de prin birou. Aşadar, cu toate aceste ingrediente în oală, nu ar trebui să ne mire că Conquiztador a ajuns unde a ajuns, având sute de mii de „combanatanţi” săptămânal. Nu rămâne decât să ne aşteptăm la mai mare, şi ne vedem la un duel în cunoştinţe pe Conquiztador, da?