Creşterea abruptă a preţului monedei Bitcoin şi sumele uriaşe puse la bătaie de fonduri de investiţii şi oameni simplii care speră ca astfel să se îmbogăţească peste noapte au pus pe jar autorităţile sud-coreene, care se tem că bula speculativă s-ar putea sparge, iar pierderile rezultate vor fi resimţite puternic la nivelul întregii economii.
Semănând tot mai mult cu o schemă Ponzi, febra tranzacţiilor prin care oameni din toate păturile sociale ajung să-şi investească economiile în achiziţionarea de monede virtuale sperând la o îmbogăţire rapidă dă tot mai multe motive de îngrijorare. Cu o cotaţie de 17000 dolari, moneda Bitcoin este de 20x mai scumpă decât la începutul anului, tentaţia unui câştig rapid atrăgând investitori dispuşi să cumpere la orice preţ, anticipând oportunitatea de a vinde cu profit semnificativ mai târziu.
Dacă creşterea preţului Bitcoin este antrenată de disponibilitatea cumpărătorilor de a suporta costul cerut, în mod logic vânzarea are efectul contrar, iar perspectiva apariţiei unei situaţii de panică în care scăderea cotaţiei Bitcoin antrenează vânzarea în masă a monedei virtuale poate face imposibilă recuperarea investiţiei pentru cei care nu au apucat să vândă pe vârful bulei speculative.
În timp ce Statele Unite a acceptat Bitcoin ca monedă de tranzacţionare pe bursă în speranţa impunerii unei mai bune reglementări, autorităţile sud-coreene iau în considerare introducerea unei taxe care să determine reducerea sumelor tranzacţionate. Ţinând cont de faptul că vânzările Bitcoin din Japonia şi Coreea de Sud reprezintă mai mult de jumătate din sumele tranzacţionate în această monedă virtuală, îngrijorările autorităţilor sunt cu atât mai justificate, apariţia unor pierderi semnificative pe acest segment putând trage în jos întreaga economie.
În afara taxei al cărei cuantum nu a fost încă stabilit, autorităţile de la Seul iau în considerare şi o interdicţie care să împiedice crearea conturilor pe site-uri de tranzacţionare de către minori. În plus, investitorii în monedă virtuală care sunt activi în Coreea de Sud vor fi obligaţi să respecte reglementările locale pentru protecţia investitorilor şi să dezvăluie toate ofertele şi sumele plasate.
Momentan, tranzacţionarea cu monede virtuale este interzisă în Coreea de Sud doar la nivelul instituţiilor guvernamentale.
În China, temerile legate de apariţia unei bule speculative au determinat autorităţile să interzică de-a dreptul tranzacţiile cu monede virtuală. Aici, măsura are dublu rol, de prevenire a apariţiei unor pierderi în economie şi închidere a unei rute pentru evaziune fiscală.