Continuăm seria de articole ce au ca principal subiect blog-ul, deschisă săptămâna aceasta cu „Fă-ţi un blog în pauza de masă!”. În articolul de faţă vă vom arăta cum să vă creaţi un blog în câteva minute.
Este necesar un cont de email
Pentru a putea crea un blog, ca de altfel la multe operaţiuni pe care vrem să le întreprindem pe Internet, este necesară o adresă de email. Fără a avea gânduri părtinitoare am ales serviciul Gmail de la Google. Oferă spaţiu de stocare de aproape 3 GB, este rapid la navigarea prin meniuri şi este strict necesar pentru serviciul Blogger.
Pentru a avea un cont la Gmail este necesară accesarea adresei site-ului şi căutarea link-ului „Sing up for Gmail”. Urmează completarea câmpurilor cu nume şi prenume, a adresei de mail dorită (dacă este disponibilă), alegerea unei parole etc. Nu bifaţi câmpul care vă oferă ca browser-ul să vă păstreze parola şi contul pe calculatorul actual. Un click pe „ I accept. Create my account” şi contul de email este creat. Accesarea contului se face la aceeaşi adresă, gmail.com.
Blogger de la Google
Că tot avem cont la Gmail, iar Blogger este unul dintre cele mai folosite servicii gratuite de creat bloguri, deţinut tot de Google, începem cu acesta.
Accesarea Blogger.com deschide prima pagină a serviciului unde vom introduce (în dreapta sus) adresa de email dobândită anterior şi parola sa. Click pe „Autentificaţi-vă” ne duce la pagina „Înregistraţi-vă pentru Blogger”, unde începem crearea blogului. Pentru început, pe baza contului la Gmail, se crează un cont la Blogger, iar în pagina actuală este necesar să ne scriem numele. Nu evitaţi să citiţi termenii şi condiţiile de utilizare. Pe următoarea pagină vom introduce titlul blogului. Ca orice carte, şi blogul are un autor şi un titlu. Un pas important este alegerea adresei web a blogului; fiind un serviciu gratuit va arăta de genul blogul_meu.blogspot.com. În cazul în care adresa este deja folosită utilizaţi alt nume. Urmatoarea pagină este secţiunea de unde alegem tema (aspectul) blogului, iar pe ultima pagină suntem invitaţi deja să scriem, semn că procesul de configurare s-a terminat, iar blogul este creat.