Google lansează o campanie pentru combaterea dezinformării din mediul online

23.05.2024
Google lansează o campanie pentru combaterea dezinformării din mediul online

Google, în parteneriat cu Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), anunță lansarea unei inițiative de combatere a dezinformării în perioada pre-electorală.

Google lansează o campanie de combatere a dezinformării online în perioada pre-electorală. Aceasta are în vedere educarea publicului în identificarea tehnicilor de manipularea folosite în comunicarea online, indiferent de mediu și tip de conținut – de la presă clasică la social media și de la text la video – precum și modul în care să reacționeze și să respingă argumentele înșelătoare pe care le văd pe internet.

Campania are ca punct central o platformă pentru prevenirea manipulării online. Acest concept de combatere a dezinformării prin prevenirea manipulării este cunoscut sub numele de prebunking și presupune o serie de tehnici care să-i ajute pe oameni să identifice și reziste conținutului manipulator. Avertizând oamenii și educându-i să identifice și să respingă argumentele înșelătoare, aceștia devin mai rezistenți la a fi induși în eroare în viitor.

Care sunt mobilitățile prin care putem evita dezinformarea în mediul online?

Cele mai frecvente 3 tehnici de manipulare sunt scoaterea din context, discreditarea și găsirea unui țap ispășitor. Platforma lansată de Google detaliază cele mai uzuale tehnici de manipulare folosite în comunicarea online, explică cum și de ce funcționează, prezintă exemple de mesaje și situații manipulatoare, iar la final oferă oamenilor soluții de cum să reacționeze și cum să respingă o astfel de manipulare. Sunt detaliate 11 tehnici de manipulare, de la folosirea mesajelor emoționale sau a unor falși experți și până manipularea prin găsirea unui țap ispășitor, atacul la persoană sau scoaterea din context.

Campania de prebunking lansată în România este parte a unui inițiative ample a Google în Europa, care are ca obiectiv protejarea integrității electorale în perspectiva alegerilor din Uniunea Europeană. Alături de România, astfel de campanii ale Google se desfășoară în țări precum Franța, Germania, Italia, Belgia sau Polonia, iar materialele sunt disponibile în toate limbile țărilor Uniunii Europene, plus rusă, arabă și turcă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre cele ... citește mai mult