Probabil că nu există utilizatori de servicii email în ţara noastră care să nu fi primit până acum mesaje ce ademenesc la cumpărarea unor bunuri de lux la preţuri incredibil de mici, în principal, ochelari Ray-Ban. Site-urile web false, unde sunt oferiţi ochelarii falşi cu o reducere mare de preţ, nu folosesc nici un tip de criptare şi pot fura detaliile cardului cu care se face plata.
“Cei care introduc datele cardului în formularele acestor site-uri false îşi pun banii în faţa unui pericol iminent” a afirmat Lukáš Štefanko, Cercetător Malware la ESET. Prin adăugarea e-mailului drept un vector de atac, gama potenţialelor victime creşte astfel în mod semnificativ.
În decursul ultimelor luni, cercetătorii de la ESET au detectat zeci de mii de astfel de e-mailuri înşelătoare. În paralel cu adăugarea unui nou vector de atac, constituit din e-mailuri, infractorii cibernetici din spatele escrocheriei au extins, de asemenea şi aria de atac, din punct de vedere geografic. Magazinele online cu ochelari falşi vizează de multe ori anumite ţări, folosind monedele de schimb specifice acestora. Anterior, ESET a avertizat şi în legătură cu răspândirea la scară largă a acestei escrocherii pe Facebook.
Acum câteva luni, magazinele online de acest fel acceptau dolari americani, euro, lire sterline sau dolari canadieni şi australieni. Totuşi, cele mai recente campanii de trimitere de e-mailuri de tip spam au fost redirecţionate către pagini care acceptă şi monede mai puţin cunoscute, precum realul Brazilian, dolarii din Noua Zeelandă sau din Singapore, coroanele suedeze, daneze, norvegiene sau cehe şi francii elveţieni.
“Utilizatorii de internet nu ar trebui să îşi neglijeze instinctele în ceea ce priveşte securitatea, atunci când urmăresc oferte extrem de ieftine, fie că este vorba de ochelari de soare sau despre orice altceva. Detaliile cardului deschid calea către portofelul dvs. – de aceea este important să vă gândiţi de două ori înainte de a le introduce pe site-uri web cu adrese suspecte, care oferă bunuri cu preţuri îndoielnice sau utilizează canale de comunicare ce nu prezintă nici o garanţie”, a recomandat Lukáš Štefanko.
Recomandările ESET:
În orice situaţie, urmaţi regulile de bază pentru o navigare în siguranţă pe internet; trebuie să aveţi sistemul de operare actualizat şi să utilizaţi o soluţie de securitate de calitate sau, în cazul oricărei suspiciuni, să folosiţi un utilitar gratuit pentru a scana calculatorul.
ESET lansează versiunea Beta pentru ESET Internet Security, noul produs destinat utilizatorilor Home