Un hacker (sau grup de hackeri) susține că a obținut istoricul colectat de Partidul Comunist Chinez , detaliind micile încălcări și ilegalități comise de peste 1 miliard de cetățeni chinezi.
Colectate în mod sistematic de-a lungul anilor, cu scopul de a proba cu date concrete corectitudinea și loialitatea fiecărui cetățean, datele centralizate într-o uriașă bază de date detaliază infracțiuni mici și mari pentru mai toată populația Chinei, începând cu anul 1995.
Contrar așteptărilor, deținătorul acestei „comori” se mulțumește cu relativ puțin, semn că nu înțelege importanța și valoarea bazei de date care cumulează peste 23TB de informații care vizează în mod direct viața personală a cetățenilor chinezi. Sau poate că, în societatea chineză, colectarea acestor informații a devenit atât de comună încât mai nimeni nu mai realizează cât de importante sunt, de fapt.
Potrivit detaliilor preluate în publicația The Wall Street Journal, hackerii au demonstrat deja autenticitatea informațiilor deținute publicând o mostră din acestea, detaliind cu lux de amănunte viața personală a fiecărui cetățean al Statului Chinez. Înregistrările catalogate folosind date de identificare esențiale, precum numele complet, numărul de telefon și codul unic extras din cardul național de identitate detaliază echivalentul unui cazier judiciar. Menită să descrie buna purtare a fiecărui cetățean, în raport cu regulile trasate de Partidul Comunist Chinez, arhiva listează orice fel de abateri comise începând cu anul 1995 și până în prezent.
Cel mai probabil, datele au fost centralizate în sprijinul sistemului de Credite Sociale, folosit pentru a departaja „bunii cetățeni” de cei care sfidează, indiferent de mod, regulile trasate de PPC. Deosebit de important la nivel individual, dar și de familie, sistemul de Credite Sociale decide tot felul de avantaje, începând cu acordarea biletelor de tren sau avion pentru călătorii în afara orașului, până la admiterea sau respingerea propriilor copii de la instituții de învățământ superior.
Putem doar presupune în ce măsură publicarea unor date atât de importante ar afecta viața chinezilor de rând, odată ce „conduita” lor de buni cetățeni va apărea împreună cu datele din buletin și numărul de telefon. Un prim pericol ar fi exploatarea la scară largă a datelor personale, pentru activități cum ar fi trimiterea de mesaje nesolicitate, până la impersonarea identității cu scopul comiterii de fraude și alte ilegalități.
Ce putem spune cu suficientă certitudine este că informațiile au fost extrase dintr-o bază de date a poliției, cu unele suspiciuni privind implicarea Aliyun, un furnizor de soluții cloud pentru gigantul Alibaba. Astfel, baza de date ar fi fost pusă la dispoziția Alibaba pentru determinarea nivelului de încredere în clienți, determinând eligibilitatea acestora pentru servicii cu grad de risc, precum cele de creditare la achiziționare de bunuri.
Având în vedere suma foarte mică solicitată drept recompensă (doar 10 Bitcoin), există unele semne de întrebare privind adevăratele interese din spatele incidentului catalogat drept cea mai mare breșă de securitate din istoria Chinei.