Într-o decizie istorică luată în favoarea unui român care şi-a dat în judecată fostul angajator pentru nerespectarea dreptului la viaţă şi corespondenţă privată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că angajatorii vor trebui să informeze în prealabil angajaţii cu privire la folosirea practicilor de spionare a comunicaţiilor şi email-urile de serviciu.
Decizia luată de curtea de la Strasbourg vine în urma unui proces întins pe o durată de 10 ani şi contrazice decizia instanţelor româneşti, luată prin în articolului 8 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.
De profesie inginer, Bogdan Bărbulescu a fost concediat în anul 2007, compania la care lucra justificând decizia luată prin furnizarea de transcrieri printate ale discuţiilor sale private purtate cu membrii familiei. Judecătorii CEDO au considerat că angajatorii au încălcat dreptul acestuia la viaţă privată, accesând comunicaţiile sale private – unele fiind descrise ca fiind de natură intimă – fără a-l informa în prealabil.
Chiar dacă decizia luată de CEDO nu are putere de lege, precedentul creat poate stabili un reper pentru cum şi în ce condiţii poate fi considerată acceptabilă monitorizarea angajaţilor în cadrul unei companii.