El Salvador a devenit din luna septembrie prima țară din lume care adoptă Bitcoin ca monedă oficială. Continuând pe aceeași direcție, președintele Nayib Bukele anunță orașul Bitcoin, primul așezământ care ar urma să fie construit de la zero în jurul bogăției rezultate din minarea de criptomonede la scară industrială.
Părând desprins dintr-un film SF, orașul Bitcoin ar urma să fie construit la baza unui vulcan activ și conectat la resursa geotermală aparent inepuizabilă, furnizată de „căldarea” magmatică aflată în subteran. Întregul proiect mizează pe „blândețea” vulcanului Conchagua, care nu a erupt în istoria recentă și nu dă semne că va reveni prea curând la activitate.
Așteptat să aibă o contribuție majoră la redresarea economică a țării, orașul Bitcoin va avea propriul port, acces la calea ferată și numeroase zone comerciale, operațiunile economice desfășurate aici funcționând în regim de paradis fiscal, fără taxe pe veniturile realizate și doar TVA aplicabil „produselor” vândute, sumele rezultate folosind la construirea și întreținerea orașului.
Exploatarea Bitcoin și a altor criptomonede se face folosind computere sofisticate pentru a rezolva probleme matematice complexe. Operațiunile de minare necesită investiții foarte mari în echipamente costisitoare și acces facil la electricitate ieftină, pentru a fi profitabile. În unele regiuni ale lumii, precum China și Iran, electricitatea ieftină a venit din surse foarte poluante precum centralele pe cărbune, amploarea operațiunilor de criptomonede cauzând pene masive de curent și poluare sufocantă. Între timp, și unele țări europene pun tot mai serios în discuție interzicerea operațiunile legate de criptomonede. În aceste condiții, locații cu acces la energie ieftină și nepoluantă precum „orașul Bitcoin” din El Salvador ar putea servi drept refugii pentru operațiunile de minat la scară industrială, profitabile pentru națiunile care le adăpostesc.