Compania Google a avut un impact major în dezvoltarea Internetului şi a telefoniei mobile în ultimul deceniu, iar meritele fostului director executiv şi actual preşedinte Eric Schmidt sunt indiscutabile. Afirmaţia acestuia conform căreia întreaga planetă va fi conectată la Internet până la sfârşitul acestui deceniu pare însă exagerată chiar şi pentru cele mai curajoase şi dinamice companii sau persoane.
În prezent, doar o treime din populaţia planetei are acces la Internet. Recunoscând acest fapt, Eric Schmidt a afirmat însă că, până în 2020, întreaga populaţie a planetei va fi conectată. Ţările în curs de dezvoltare sau sărace sunt văzute ca o potenţială piaţă de multe companii telecom, iar dezvoltarea conectivităţii Internet ar permite dezvoltarea mai rapidă a acestora prin oferirea unui mediu de comunicare rapid.
Încercările de extindere a Internetului în zonele defavorizate sunt nenumărate. Unele, precum conectivitatea wireless accesibilă susţinută de GEEKS Without Frontiers şi Google sau sălile de clasă cu conexiune la Internet alimentată de energia solară propuse de Samsung, încă sunt în stadiul de testare. Altele, precum proiectele de mobile banking din Kenia, cu cele de eLearning din Bangladesh sau serviciile localizate oferite prin Nokia Life, sunt deja funcţionale şi se bucură de succes.
Dezvoltarea este însă una de durată, iar declaraţia lui Eric Schmidt pare a fi una exagerat de optimistă în condiţiile în care multe din zonele vizate au dificultăţi majore cu asigurarea apei potabile sau a hranei, iar posibilitatea de a scrie pe Facebook sau Twitter de aceste probleme nu pare prea utilă. Pe de altă parte, acesta este un angajament optimist iar o accelerare a penetrării conectivităţii Internet nu poate fi decât benefică.