Piaţa smartphone şi-a diminuat vizibil ritmul de creştere în ultimii doi ani, însă creşterea nu se va platforma atât de repede pe cât au pronosticat agenţiile de analiză a pieţei. Conform celui mai recent studiu Mobility Report publicat de către Ericsson, la sfârşitul acestui deceniu vom avea 6,1 miliarde de abonamente de date, iar 90 de procente dintre persoanele cu o vârstă mai mare de şase ani vor deţine un telefon mobil.
Conform datelor publicate de către Ericsson, la sfârşitul anului trecut existau 1,9 miliarde de abonamente de date active, iar 2014 va adaugă încă 800 de milioane. Următorii şase ani vor aduce însă mai mult decât o dublare a numărului de abonaţi, la finele anului 2020 urmând să fie depăşită cifra de 6 miliarde de telefoane, tablete sau laptopuri cu conectivitate 3G, 4G sau 5G.
În acest moment, doar 37% din numărul de telefoane aflate în uz sunt smartphone-uri, producătorii având în faţă o piaţă cu potenţial mare, dar şi sarcina dificilă de a-i motiva pe utilizatori să treacă de la un telefon simplu la un smartphone. Indiferent dacă vor face trecerea la smartphone sau nu, viitorii clienţi vor deveni din ce în ce mai numeroşi, şi, până la sfârşitul acestui deceniu, 90 de procente din populaţia cu o vârstă mai mare de şase ani va deţine un telefon mobil.
Conform Ericsson, cei mai mulţi dintre clienţi vor face totuşi trecerea la smartphone. Dacă în prezent avem 7,1 miliarde de abonamente şi doar 2,7 miliarde de abonamente de date, în 2020 vom avea 9,5 miliarde de abonamente şi 6,1 miliarde de abonamente de date, ponderea urmând să crească astfel de la 38 la 64 de procente.
Ericsson Mobility Report cuprinde şi alte date interesante despre tendinţele din următorii şase ani. Interesul pentru convorbirile video va exploda, traficul de date generat de acestea urmând să crească de zece ori şi să reprezinte mai bine de jumătate din totalul traficului efectuat de telefoanele mobile. Cantitatea medie de trafic transferată de un telefon mobil va creşte de la 900 MB lunar în 2014 la 3500MB pe lună în 2020, iar creşterea anuală de 25 de procente va fi respectată şi de utilizatorii de laptopuri sau tablete cu conectivitate de date. În final, numărul echipamentelor portabile cu conectivitate 4G va creşte de aproape 9 ori, mai bine de jumătate din utilizatorii de telefoane mobile din 2020 urmând să beneficieze de aceste conexiuni de date.
Cititorii curioşi pot descoperi mai multe date şi prognoze în buletinul informativ Ericsson Mobility Report (PDF).