Facebook urmăreşte discuţiile pe chat şi te poate reclama la poliţie

13.07.2012
Facebook urmăreşte discuţiile pe chat şi te poate reclama la poliţie

Facebook, dar şi alte reţele de socializare, verifică permanent discuţiile purtate de utilizatori în cadrul sesiunilor de chat, alertând autorităţile la detectarea indiciilor privind activităţi criminale, sau alte comportamente suspicioase.

Procesul de verificare este desfăşurat cu ajutorul unui software specializat, ce scanează discuţiile dintre utilizatori căutând cuvinte şi fraze care semnalează posibile probleme. Printre altele, se dă alarma atunci când este detectată folosirea unui limbaj vulgar, sau schimbul de informaţii personale între utilizatori.

Software-ul de monitorizare acordă o atenţie deosebită utilizatorilor ocazionali, care nu au încă o prezenţă bine stabilită pe site, sau dacă datele personale din profilurile celor participanţi la conversaţie indică posibile probleme, spre exemplu o diferenţă foarte mare de vârstă între cei doi. Suplimentar, filtrul de scanare verifică şi dă alarma la detectarea anumitor fraze care au mai fost întâlnite şi în trecut la discuţiile purtate între infractori cunoscuţi, printre care şi pedofili. La detectarea unui schimb suspicios de mesaje pe chat, sistemul anunţă în mod automat unul dintre angajaţii Facebook, care determină mai departe gradul de pericol şi dacă este necesară alertarea autorităţilor.

Facebook urmăreşte discuţiile pe chat şi te poate reclama la poliţie

Per total, sistemul de verificare păstrează anonime vasta majoritate a discuţiilor purtate de utilizatori prin intermediul sesiunilor de chat, evitând astfel critici aspre din partea militanţilor pentru protejarea dreptului la intimitate. Nu este însă clar dacă sesiunile de chat trecute prin procesul de scanare sunt şterse imediat, sau păstrate permanent pe serverele companiei.

Existenţa unui sistem de monitorizare pentru discuţiile purtate pe Facebook a fost dezvăluită chiar de directorul de securitate al reţelei de socializare, Joe Sullivan, într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters. “Nu am vrut niciodată să creăm un mediu în care angajaţii companiei sunt puşi să verifice conversaţiile private purtate între utilizatori, astfel că este foarte important să folosim tehnologii de detecţie care au o rată foarte scăzută de răspunsuri fals-pozitive.

Potrivit informaţiilor postate aici, Facebook cooperează cu autorităţile responsabile de aplicarea legilor “atunci când este cazul şi în măsura cerută de lege, pentru a asigura siguranţa celor care folosesc serviciile Facebook”.

În timp ce este perfect adevărat că Facebook a cooperat cu poliţia şi în trecut, sprijinind investigarea şi condamnarea unui suspect de crimă furnizând colecţii de mesaje postate pe Wall, poze, respectiv date de login şi adresele IP pentru PC-urile folosite de agresor, rămâne de văzut ce impact va avea monitorizarea generalizată a sesiunilor de chat asupra utilizatorilor obişnuiţi. Momentan, părerile sunt împărţite între utilizatori convinşi că administratorii Facebook aduc o contribuţie pozitivă, ajutând la prevenirea tentativelor de fraudă, depistarea mai rapidă a prădătorilor sexuali şi prevenirea altor activităţi criminale, respectiv utilizatori îngrijoraţi de faptul că discuţiile private ar putea fi interceptate în mod arbitrar şi citite de persoane străine.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult