Deși, rețelele de socializare și-au demonstrat în mod repetat utilitatea ca și surse de informare pentru cetățenii aflați în zone de conflict, administratorii Facebook și Twitter solicită utilizatorilor din Ucraina nimic mai puțin decât dezactivarea sau blocarea preventivă a conturilor, pentru a împiedica deturnarea și folosirea acestora în mod abuziv de către hackerii ruși, în scopul distribuirii mesajelor de propagandă.
Parte din efortul de a încuraja utilizatorii din Ucraina să-și protejeze conturile, Twitter a distribuit un ghid cu recomandări pentru evitarea manipulării în spațiul online, enumerând diferite metode de evita acest pericol. Însă postarea denumită „Cum să vă controlați contul și informațiile digitale”, a venit direct cu sugestia dezactivării complete a contului, pentru utilizatorii care nu se simt în siguranță. Apoi a explicat ce e de făcut dacă propriul cont a fost piratat, recomandările publicate în engleză, ucraineană și rusă solicitând, printre altele, și dezactivarea raportării locației de pe telefon.
Strategia adoptată de Meta și Twitter, companii cu sediul în SUA, vine ca o soluție „oficială” împotriva amenințării ridicate de entități din cadrul armatei ruse, care au folosit în mod repetat platformele social media pentru manipularea opiniei publice și influențarea evenimentelor politice, propagând în mod sistematic dezinformări în direcția publicului-țintă.
Potrivit analizelor de trafic, cel puțin jumătate dintre postările distribuite pe Twitter și Facebook, în direcția utilizatorilor din Ucraina ai respectivelor platforme de socializare, conțin dezinformări și materiale publicate cu scopul răspândirii de panică în rândul populației civile. Pregătită cu mult timp înainte, o astfel de campanie nu putea fi desfășurată decât prin implicarea unui număr foarte mare de conturi asociate cu utilizatori legitimi, dar autentificate în mod clandestin pe dispozitive controlate de Rusia.
Fără a putea identifica în timp util conturile compromise și folosite în scop de propagandă, administratorii Facebook și Twitter recomandă utilizatorilor care încă dețin accesul să opteze pentru blocarea temporară sau chiar închiderea completă a conturilor deținute.
Un reprezentant Twitter a declarat că platforma „monitorizează în mod proactiv narațiunile emergente” care încalcă regulile sale de utilizare, inclusiv „identificarea și întreruperea încercărilor de a amplifica informații false”.
Reprezentanții de la Facebook, TikTok și YouTube nu au răspuns solicitărilor de comentarii despre strategia sau eforturile lor de moderare în jurul conținutului Rusia-Ucraina.