Filtrele anti-lumină albastră nu te ajută să adormi mai ușor și nici nu-ți protejează ochii, probabil

28.04.2021
Filtrele anti-lumină albastră nu te ajută să adormi mai ușor și nici nu-ți protejează ochii, probabil

Promovate pentru a motiva vânzarea de monitoare PC, telefoane și chiar ochelari de vedere, filtrele anti-lumină albastră probabil că nu te ajută să adormi mai ușor noaptea și nici nu-ți protejează vederea.

Foarte ușor de implementat, funcția low-blue light a devenit o dotare aproape nelipsită pentru monitoarele PC, laptopuri și chiar telefoane inteligente. Însă potrivit analizei făcute de cercetători ai universității americane Brigham Young, afișarea imaginii într-o paletă distorsionată de culori nu implică în mod automat și o reducere a oboselii oculare. Mai mult, mult lăudatul efect de îmbunătățire a calității somnului prin simularea apusului de soare este cel mult unul placebo, bazat pe autosugestia utilizatorului care bifează această setare în mod voit.

Cercetarea a implicat trei categorii diferite de participanți: cei care și-au folosit iPhone-ul noaptea cu funcția Night Shift dezactivată, cei care l-au folosit noaptea cu funcția activată și persoanele care nu au folosit deloc un smartphone înainte de a merge la culcare.

Un total de 167 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au fost urmăriți cu ajutorul unui accelerometru în timp ce dormeau pentru a monitoriza calitatea somnului. O aplicație de monitorizare a telefonului a fost de asemenea folosită cu participanții cărora li s-a spus să-și folosească telefoanele înainte de a merge la culcare. După ce au analizat datele privind frecvența mișcărilor din timpul somnului, calitatea somnului și cât a durat până au adormit, studiul nu a constatat diferențe notabile între cele trei grupuri.

După împărțirea participanților în două grupuri – cei care au avut mai puțin de șase de somn și cei care au dormit șapte sau mai multe ore pe noapte – studiul a constatat că folosirea telefonului a indus doar „ușoare diferențe” în calitatea somnului. Cu toate acestea, grupul fără acces la smartphone a avut parte de o „calitate superioară a somnului”, fără ca bifarea funcției low-blue light să influențeze în mod sesizabil calitatea somnului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult