Spre deosebire de folosirea fişierelor cookie, metoda amprentării digitale a vizitatorilor prin analizarea caracteristicilor dispozitivelor este folosită la scară largă pentru urmărirea obiceiurilor la navigare, fără a cere în prealabil consimţământul vizitatorilor.
În loc de fişierele cookie care pot fi plasate legal pe dispozitive doar obţinând mai întâi consimţământul utilizatorilor, administratorii web pot opta pentru folosirea complet nereglementată a unui cod numeric generat automat, pe baza unor parametrii cum ar fi rezoluţia ecranului, tipul şi versiunea browserului instalat, fusul orar, limba de afişare a interfeţei, extensiile, fonturile instalare şi sistemul de operare. Identitatea astfel atribuită poate fi utilizată pentru a te urmări pe diferitele site-uri pe care le vizitezi pe internet, fără să ştii.
Simpla ştergere a istoricului de navigare nu înlătură amprenta digitală deja atribuită, deoarece aceasta este bazată pe particularităţi ale dispozitivului tău şi nu fişierele temporare salvate în browser.
Cu toate acestea, amprentarea digitală poate fi blocată în browserul Firefox bifând noua opţiune Enhanced Tracking Protection, adăugată în meniul Settings la secţiunea Privacy & Security.
Începând cu versiunea Firefox 72, programată pentru lansare în luna ianuarie 2020, această setare va fi bifată automat pentru toţi utilizatorii Firefox, un nou filtru asigurând că semnătura generată la amprentarea digitală nu va mai corespunde între vizite succesive pe site-uri care folosesc această metodă de urmărire a utilizatorilor.
Deocamdată, blocarea amprentării browserului web poate cauza anumite probleme cu afişarea şi funcţionarea site-urilor, însă dezvoltatorii Firefox speră ca acestea să fie rezolvate de administratorii web, după ce noul sistem de filtrare va fi introdus la scară largă pentru toţi utilizatorii Firefox.