Numit iBorderCtrl, sistemul computerizat poate pune întrebări călătorilor la fel ca un agent vamal, analizând răspunsurile pe baza documentelor furnizate şi conţinutul valizelor trecute prin scannerul de bagaje. Mai mult decât atât, sistemul AI poate determina onestitatea răspunsurilor analizând mimica facială, tonul vocii şi orice gesturi care ar putea ridica semne de întrebare.
Finanţat de Uniunea Europeană, proiectul iBorderCtrl va trece mai întâi printr-o perioadă de testare cu durată de 6 luni, sistemul fiind implementat la punctele vamale din Ungaria.
Concret, evaluarea călătorilor se face prin completarea prealabilă a unui formular online, la care sunt ataşate copii scanate ale documentelor de călătorie, cum ar fi cartea de identitate şi paşaportul. Următorul pas este „interviul” cu vameşului virtual. Sunt puse întrebări standard cum ar fi „Ce se află în bagaje?” şi ”Dacă deschideţi valiza şi îmi arătaţi conţinutul, va demonstra asta că răspunsurile furnizate până acum la întrebări sunt adevărate?
Răspunsurile date în faţa unui webcam performant sunt analizate în timp real, nivelul de onestitate fiind determinat atât pe baza cuvintelor rostite, cât şi a micro-gesturilor faciale. Dacă sistemul determină că persoana verificată spune adevărul, aceasta primeşte un bilet conţinând un cod QR pe care să îl arate mai departe la punctele de trecere, confirmând accesul.
În schimb, dacă există suspiciuni privind onestitatea călătorului, protocolul este prelevare automată a datelor biometrice – amprentele degetelor plus tiparul venelor de la nivelul palmei, respectiv trăsăturile faciale pentru a determina dacă persoana respectivă a fost dată deja în consemn. Evaluarea este apoi reluată de un lucrător vamal, care va compara încă o dată informaţiile furnizate şi elibera un raport final.
La stadiul actual, evaluările făcute prin sistemul iBorderCtrl au rol consultativ, dublând practic activitatea vameşilor reali. Rata de succes a evaluărilor ar putea ajunge în cele din urmă la peste 85%, ceea ce înseamnă că mult mai mulţi călători vor putea trece prin controalele vamale în acelaşi timp, reducând timpul de aşteptare.
În mod previzibil, organizaţii preocupate de protejarea libertăţilor civile trag deja semnale de alarmă, spunând că tehnologiile AI dezvoltate pentru controale vamale pot fi cu uşurinţă adaptate pentru alte scopuri, cum ar fi supravegherea în masă a populaţiei în căutare de „suspecţi”.