Gama de top Samsung Galaxy este de ceva timp suficient de puternică pentru a funcţiona inclusiv ca un PC-de buzunar, conectat la monitor şi tastatură în modul wireless sau cu ajutorul adaptorului DeX.
DeX, funcţionalitatea prin care telefoanele Galaxy Note şi Galaxy S sunt transformate într-o staţie de lucru desktop, a fost mai întâi implementată cu ajutorul unui dock achiziţionat separat, oferind port-uri USB şi un HDMI pentru conectarea de periferice. Galaxy Note 9 a redus însă cerinţele la simpla conectare a unui adaptor USB-C la HDMI, sistemul devenind mult mai prietenos de folosit. Între timp, modul de conectare cu un singur gablu este activat şi pentru telefoanele Galaxy S9 şi Galaxy S10.
Principala limitare era că şi conectaţi în modul DeX, ne alegeam tot cu o experienţă Android şi aplicaţiile aferente, nu tocmai optimizate pentru a funcţiona pe PC. Însă de acum, experienţa Samsung DeX intră ferm pe teritoriul Linux, dispozitivele compatibile putând fi actualizate pentru a rula în mod nativ o distribuţie Ubuntu Linux special optimizată pentru procesoare ARM 64 bit.
Cu Ubuntu Linux, utilizatorii pot instala versiuni pentru desktop ale aplicaţiilor preferate, cum ar fi browser-ul web şi programe de editare text. În plus, interfaţa grafică este de la bun început gândită pentru platforma
Iniţial, suportul Linux on DeX a fost disponibil doar pentru telefoane Galaxy Note 10 şi tablete Galaxy Tab S4, dar a fost extins şi la telefoanele din seria Galaxy S9 şi S9+, alături de întreaga serie Galaxy S10. Practic, cerinţa de bază este ca dispozitivele să ruleze minim versiunea Android 9.0 Pie, cu interfaţa One UI.
PC, astfel că nu ar trebui să ne lovim de prea multe funcţii lipsă şi probleme de acomodare.