Google reinstituie afișarea listei cu permisiuni pentru aplicațiile din Play Store, după ce le-a înlocuit intempestiv cu un sistem de etichete Data Safety.
Google a anunțat noul sistem Data Safety labels pentru etichetarea aplicațiilor din Play Store în luna aprilie, ca o modalitate mai accesibilă de informare a utilizatorilor despre tipurile de date solicitate de diversele aplicații alese pentru instalare in magazinul oficial de aplicații.
Amuzant este că Google ar fi „plagiat” sistemul de etichetare Data Safety după exemplul Apple, compania rivală introducând acest sistem în luna aprilie, după ce l-a anunțat în mod formal încă de anul trecut. Concret, planul era ca noul sistem de etichetare să explice pe înțelesul utilizatorilor exact ce date sunt colectate, evidențiind aspectele care vizează în mod expres acele aspecte care vizează datele personale.
Preluată și de Google din data de 13 iulie, inițiativa Data Safety label trebuia să ofere aceleași avantaje și utilizatorilor de Android, doar că, ceva s-a întâmplat între timp. Astfel înlăturarea secțiunii de permisiuni Android din pagina aplicațiilor listate în catalogul Play Store urma doar să simplifice experiența oferită utilizatorilor, detaliind în mod succint ce fel de permisiuni sunt solicitate și cum sunt folosite acestea ulterior.
Fără o explicație prealabilă, Google a anunțat retragerea secțiunii pentru detalierea permisiunilor Android, adăugată pe 13 iulie. Interesant este că Google nu explică nici de ce revine la formatul anterior de prezentare a permisiunilor Android.
Cert este că în formula deja abandonată, permisiunile afișate pentru aplicațiile instalate nu reflectau neapărat informațiile prezentate în pagina aplicației, utilizatorii fiind lăsați într-o stare de confuzie.